کوچینگ

کوچینگ فرآیندی است که در آن عملکرد فردی که خدمات کوچینگ را دریافت می‌کند، بهبود می‌یابد. در کوچینگ تمرکز به جای گذشته و آینده فرد روی «اکنون و اینجا» است. مربی یا کوچ در این فرآیند کسی است که یادگیری و تغییر فرد را تسهیل می‌کند. مربیان خوب اعتقاد دارند که افراد همیشه پاسخ مشکلات خود را دارند اما برای رسیدن به آنها ممکن است نیاز به کمک داشته باشند.

کوچینگ چه خدماتی ارائه می‌کند؟

کوچینگ در زمینه‌های مختلفی خدمات ارائه می‌کند، اما به طور کلی اهداف مربی کوچینگ عبارتند از:

  • کمک به فرد برای تغییر و حرکت کردن در مسیری که می‌خواهد.
  • حمایت کردن از یک فرد – در هر سطحی؛ برای رسیدن به سطح یا جایگاهی که برای آن هدف­گذاری کرده است.
  • ایجاد آگاهی و فراهم کردن قدرت انتخاب که منجر به تغییر می‌شود.

کوچینگ با روان‌درمانی و منتورینگ چه تفاوتی دارد؟

شاید در نگاه اول کوچینگ مشابه با روان‌درمانی و منتورینگ به نظر برسد، اما تفاوت بسیاری بین این خدمات وجود دارد. در مشاوره و روان‌درمانی، معمولاً فرد با نارضایتی از یک مشکل در زندگی به مشاور مراجعه می‌کند و خدماتی که می‌گیرد در راستای رفع این مشکل است. در حالی که در کوچینگ به رشد ذهنی فرد پرداخته می‌شود و او به سمت اهداف خود حرکت می‌کند. همچنین، در منتورینگ یک همکار ارشد که با تجربه­تر و عاقل‌تر به نظر می‌رسد، به فرد توصیه‌‌هایی می‌کند و الگویی ارائه می‌دهد که اغلب در زمینه کاری و محدود به موضوع خاصی است. اما در کوچینگ، مربی همکار فرد نیست و تمرکز کوچینگ روی خواسته‌ها و اهداف مراجعه ‌کننده است و صرفاً به مسائل کاری محدود نمی‌شود.

انواع کوچینگ

مراجع ممکن است در زمینه‌های مختلفی مثل زندگی، شغل و غیره نیاز به خدمات کوچینگ داشته باشد.  در ادامه به این خدمات در چند دسته کلی اشاره می‌کنیم:

کوچینگ زندگی

در این نوع کوچینگ به تمام ابعاد زندگی یک فرد، چه شخصی و چه حرفه‌ای پرداخته می‌شود. در بیشتر موارد افراد برای حفظ رابطه و ازدواج به مربی کوچینگ زندگی مراجعه می‌کنند. تقاضا برای این خدمات در سال‌های گذشته به‌ طور تصاعدی بالا رفته است.

کوچینگ کسب و کار

فعالیتی است که در آن مدیران یک کسب و کار برای توسعه کار خود از یک کوچ کمک می‌گیرند. مربی با در اشتراک گذاشتن تجربیات و بازخوردهای خود به آنها برای رشد کارشان کمک می‌کند.

کوچینگ رهبری

در این نوع خدمات، مربی به رهبران سازمان‌ها برای هدایت اعضا و حل مسائل مختلف سازمانی کمک می‌کند. مربی از تجارب تجاری، روانشناسی و فرهنگ سازمانی در این زمینه استفاده می‌کند.

کوچینگ شغلی

تمرکز در این نوع خدمات در زمینه شغل فرد است. مربی کمک می‌کند شخص با شناسایی توانایی‌ها و علایق خود، شغل مناسبی پیدا کند و او را در مصاحبه و رشد شغلی راهنمایی می‌کند.

کوچینگ سلامت روان

کوچ سلامت روان کمک می‌کند تا فرد با وجود تمام سختی‌ها و مشکلات به آرامش ذهنی و رضایت بیشتر از زندگی برسد. او در این مورد از تکنیک­های شناختی و رفتاری استفاده می‌کند.

ویژگی‌های مربی کوچینگ

کوچ یا مربی به شما کمک می‌کند در مورد خود و مسیر زندگیتان به آگاهی برسید. یک مربی خوب فعالانه گوش می‌کند و سوالات هوشمندانه می‌پرسد. در خدمات کوچینگ شما با ابزارها و توانایی‌های خود آشنا می‌شوید و می‌توانید مواردی که باعث به وجود آمدن مشکلات شما شده را تحلیل کنید. مربی مانند یک آینه هویت فرد را روبه روی او قرار می‌دهد تا با خودآگاهی در جهت پیش برد اهداف خود حرکت کند.

 انواع سبک مربیگری کوچینگ

مربیان مختلف متناسب با شرایط مراجع از سبک‌های متفاوتی برای کوچینگ استفاده می‌کنند که در ادامه آنها را معرفی می‌کنیم.

مربیگری خودکامه

در این سبک، مربی اهدافی را بدون اینکه مراجع اجازه تغییر آنها را داشته باشد، اعلام می‌کند. مربیان در این سبک از ساختار مشخصی برای موفقیت استفاده می‌کنند. کوچینگ خودکامه می‌تواند به مشتریان کمک کند تا در مسائل پرریسک یا زمانی‌که تحت فشار هستند، قادر به کنترل استرس و تصمیم‌گیری باشند.

مربیگری دموکراتیک

کوچینگ دموکراتیک انعطاف­پذیرتر از سبک کوچینگ استبدادی است. فضا در این سبک برای تیم‌ها و افراد باز گذاشته می‌شود تا اهداف کوچینگ خود را تعیین کنند و راه‌های جایگزین برای دستیابی به آنها را کشف کنند. این سبک مربیگری از کار گروهی استقبال می‌کند و مراجع در برقراری ارتباط باز با مربی، رشد می‌کند. اما در این سبک هم، با اینکه پیشنهادات مشتری حیاتی است، کوچ‌ها همچنان پیشرو هستند و در هنگام تصمیم‌گیری، مربی حرف آخر را می‌زند.

کوچینگ کل‌نگر

در این سبک، مربی معمولاً به یک جنبه از زندگی مراجع نسبت به بقیه اولویت نمی‌دهد. استفاده از این روش در خدمات کوچینگ برای افرادی که هم‌زمان در زمینه‌های مختلف به دنبال راهنمایی هستند، مفید است. سبک کوچینگ کل‌نگر می‌تواند مراجعین را تشویق کند تا کلیه توانایی‌های خود را به کار بگیرند و بهره‌وری خود را افزایش دهند..

مزایای کوچینگ

مربی کوچینگ دیدگاه بی‌طرفانه‌ای را به فرد ارائه می‌کند. مراجع با داشتن دید خارجی به خود و شرایط خود می‌تواند تصمیمات بهتری برای حل مسائل بگیرد. بعضی از مزایای کوچینگ عبارتند از:

  • افزایش خودآگاهی
  • پاسخگو بودن در قبال اهداف و برنامه‌ها
  • بهبود ارتباطات
  • بهبود اعتماد به نفس
  • افزایش عزت نفس
  • متمرکز بودن بر اهداف
  • کاهش استرس و اضطراب
  • کاربردی بودن در هر سطح و توانایی

چگونه از خدمات کوچینگ استفاده کنیم؟

برای همه افراد بارها در زندگی پیش می‌آید که درگیر مسائل و مشکلات مختلف می‌شوند. گاهی به ‌قدری مسئله پیچیده است که از حل آن عاجز می‌شویم. این امر در سایر بخش‌های زندگی تاثیر می‌گذارد و آسیب‌های زیادی را در پی دارد. شاید مشورت کردن با دوستان و یا افراد باتجربه کمک‌کننده به نظر بیاید. اما در واقعیت این کار ممکن است نه تنها تاثیر مثبتی نداشته باشد بلکه اثرات جبران‌ناپذیری هم در پی داشته باشد. افرادی که متخصص نیستند نمی‌توانند تمام ابعاد مسئله‌ای را که فرد با آن درگیر است تحلیل کنند. بنابراین، در چنین مواردی کمک گرفتن از کوچ‌های حرفه‌ای و کوچ­هایی که تجربه و دانش کافی در زمینه مسایل روانشناختی را دارند، بسیار تاثیرگذارتر خواهد بود.