فرزندپروری را میتوان، یک شغل مهم در نظر گرفت که در چهارچوب آن، والدین حس مسئولیتپذیری را در فرزندانشان ایجاد کرده و پرورش میدهند. این مسئولیتپذیر بودن به نوبه خود باعث افزایش عزت نفس در کودکان میشود و همچنین باعث میشود که حس خوبی نسبت به خود داشته باشند. در نتیجه برای احساس تعلق و دوستداشتن خود به سراغ سکس ،مصرف مواد و گروه های خلافکار نمیروند.
همهی موارد اشاره شده نشان دهندهی اهمیت فرزندپروری موفق میباشد که تا چه حد میتواند از مشکلاتی که در آینده گریبانگیر فرزندان شود، جلوگیری کند.
بسیاری از والدین، در برخوردهای خود روشهای مناسبی را در پیش میگیرند، اما توسط فرزند کاملا مقاوم خود از مسیر خارج میشوند. به نظر میرسد وقتی بچهها انرژی کودکی را با توانایی خارقالعادهای ترکیب میکنند تا به نقطه ضعف والدین خود ضربه بزنند، نتیجه فاجعهآمیز میشود. اوقات زیادی فرا میرسد که تصمیمات شما مورد علاقه فرزندتان نیست. وقتی او نق میزند، ناله میکند و یا در برابر شما دست به مقاومت میزند، چه کار باید کرد؟ ما در این مقاله به شما کمک میکند با اجرای 10 گام فرزندپروری موفق از پس این مشکلات برآیید.
10 گام تا فرزندپروری موفق عبارتند از:
1.به کیفیت ارتباط با فرزندتان فکر کنید
عزت نفس کودکان با کیفیت ارتباط والدین رابطه مستقیم دارد نه کمیت این ارتباط. در واقع اینکه والدین چه مدت زمان برای فرزند خود وقت میگذارند مهم نیست بلکه چگونگی آن اهمیت دارد. بزرگترین هدیهای که میتوانید به دختران و پسران بدهید، صدایتان است. باید با آنها صحبت کنید. گوشدادن و صحبتکردن با فرزندان بیش از هر عاملی از میزان مشکلات شما با آنها میکاهد.
هیچ عاملی به اندازه کیفیت ارتباط فرزندان و والدینشان روی آنها تأثیر نمیگذارد. فقط حرف زدن؟ میدانم که به نطرتان مضحک میرسد. چگونه این میتواند تا این اندازه مهم باشد؟ اجازه بدهید به شما بگویم: در خانهای که ارتباط وجود نداشته باشد، درک و تفاهمی در کار نیست. اگر چیزی از فرزندتان میخواهید، با دیکتاتوری به آن نمیرسید. ارتباط و صحبت با یکدیگر کلید اصلی از بین بردن مسائل در زندگی شماست. از این رو تلویزیون را خاموش کنید، گوشیها را از روی گوشهایتان بردارید و پیوندی خانوادگی ایجاد کنید.
2.عمل کنید،شعار ندهید
وقتی در طول یک روز درخواستها و تقاضاهای زیادی از فرزندان خود داشته باشید تعجبی ندارد که فرزندان شما تبدیل به افرادی میشوند که وانمود میکنند حرفهای شما را نمیشنوند. به جای غرزدن و یا فریادزدن، از خودتان به عنوان یک والد بپرسید چه خواستهای از فرزندم دارم و از او میخواهم چه کاری را انجام دهد و این نشان دهنده این است که اقدام شما از کلامتان موثرتر است.
3.راههای مناسبی در اختیار فرزندتان قرار دهید، تا احساس قدرت کند
در واقع اگر والدین فضا و فرصت مناسبی را برای فرزندان خود فراهم نکنند، فرزندان راههای نامناسبی را برای احساس قدرتمند بودن خود انتخاب میکنند. این کار را میتوانید با واگذارکردن مسئولیتی به او انجام دهید،برای مثال درستکردن یک وعده غذایی توسط فرزندتان.
مقاله پیشنهادی: « راههای تقویت مهارت تصمیم گیری در کودکان»
4.از عواقب طبیعی برای تغییر رفتار فرزندتان استفاده کنید
برای مثال تصور کنید که فرزند شما فراموش کرده خوراکیهای خود را به مدرسه ببرد، نیازی نیست شما به عنوان یک والد خوراکیهای او را برایش ببرید، چون با اینکار فرصت یادگیری را از فرزند خود میگیرید. اجازه دهید فرزندتان خود راهحلی برای این مسئله پیدا کند و به عواقب فراموشکاری خود پی ببرد. وقتی نیازی به دخالت والدین وجود ندارد، از خودتان به عنوان یک والد بپرسید، اگر الان در این موضوع دخالت نکنم چه اتفاقی میافتد؟
5.از عواقب منطقی برای تغییر رفتار فرزندتان استفاده کنید
خیلی از مواقع استفاده از عواقب طبیعی برای فرزندان امکانپذیر نیست، در این مواقع بهتر است از عواقب منطقی استفاده کنید. عواقبی که برای فرزندتان در نظر میگیرید باید به طور منطقی مرتبط با رفتار او باشد. برای مثال فرض کنید فرزند شما فراموش کرده ویدیو اجارهای را که از کلوپ گرفته است پس بدهد، به نظر شما کدام کار درست است؟
اینکه فرزند خود را به مدت یک هفته از دیدن و گرفتن ویدِیو محروم کنید یا اینکه از او بخواهید بخشی از پول توجیبی خود را در قبال خسارت وارد آمده به شما بدهد.
اگر شما به عنوان والد راهکار اول را انتخاب کنید، این تنبیه شما فقط در فرزندتان حس تنفر و خشم ایجاد میکند ولی اگر راه دوم را انتخاب کنید باعث میشوید فرزند شما نسبت به عواقب کارهای خود آگاه شده و حس مسئولیت پذیری را در او ایجاد می کنید.
6.از کشمکش با فرزندتان بپرهیزید
اگر فرزند شما عصبانی شده و یا نامحترمانه با شما صحبت میکند، بهترین کار این است که شما به آرامی به اتاق دیگری بروید و وارد بحث با او نشوید.
7.رفتار فرزندتان را از شخصیتش جدا کنید
هرگز به فرزند خود نگویید که او بد است، با اینکار فقط عزت نفس فرزندتان را از او میگیرید. به جای آن به فرزند خود کمک کنید که متوجه این قضیه بشود که رفتار او نادرست بوده و این به خود کودک مربوط نیست و این معنی را نمیدهد که شما او را دوست ندارید، بلکه رفتار او را دوست ندارید.
بخاطر داشته باشید برای داشتن فرزندانی با عزت نفس سالم، خیلی مهم است که آن ها را همان طور که هستند دوست بدارید، نه بخاطر کارهایی که انجام میدهند و هرگز با گفتن جملاتی از قبیل مامان و بابا دیگه دوست ندارن سعی در تحریک فرزندتان برای انجام کارهای مورد علاقهتان نداشته باشید.
8.همزمان مهربان و قاطع باشید
فرض کنید شما به فرزند 5 ساله خود زمان مشخصی مثلا 15 دقیقه برای لباس پوشیدن دادهاید و به او گفتهاید که اگر در این مدت زمان حاضر نشد شما او را به ماشین میبرید و ادامه لباس پوشیدن خود را در ماشین انجام میدهد. در صورتی که نتوانست در 15 دقیقه مقرر آماده شود شما با مهربانی و بدون دعوا و جر و بحث کار خود را انجام میدهید.
9.دوراندیش باشید
خیلی از والدین در تصورات خود به این فکر میکنند که بالاخره یک روزی میرسد که کنترل شرایط از دست آنها خارج خواهد شد. مخصوصا والدینی که فرزندانی نافرمان دارند. بهتر است ما به این موضوع فکر کنیم که چطور میتوانیم والدین متفکری باشیم و فرزندانی بالغ پرورش دهیم. برای مثال وقتی ما فرزندمان را تنبیه بدنی میکنیم، داریم به او یاد میدهیم برای به دست آوردن خواسته خود باید از اعمال پرخاشگرانه استفاده کند.
10.مصمم و پیگیر باشید
شما حق ندارید دستهای خود را بالا ببرید و تسلیم شوید و این گونه از زیر بار مسئولیتهای خود شانه خالی کنید. برای مثال وقتی شما با فرزند خود توافق کردهاید که وقتی به مغازه بروید برای او آبنبات نمیخرید،در صورتی که کودک شما برای خریدن آبنبات به گریه و یا خواهش متوسل شود، شما نباید تسلیم خواسته او شوید، با این کار فرزندتان را متوجه این قضیه میکنید که در تصمیمات خود مصمم هستید و ثبات دارید.
به یاد داشته باشید که هدف اصلی شما به عنوان پدر و مادر این نیست که تنها به شادی فرزندانتان فکر کنید، بلکه به عنوان والد باید کودکانی توانمند و مسوولیت پذیر تربیت کنید.