Search
Close this search box.
5 نکته کلیدی برای داشتن ارتباط موثر

5 نکته کلیدی برای داشتن ارتباط موثر

  • ما انسان‌ها در خلا زندگی نمی‌کنیم و به همین علت، ارتباط‌های زیادی را با افراد دیگر داریم. این ارتباط‌ها، گاهی ارتباط‌های موفقی هستند که باعث آرامش و رضایت و ارتقاء کیفیت زندگی‌مان می‌شوند و گاهی هم این ارتباط‌ها، ارتباط‌های موفقی نیستند و باعث سرخوردگی، ناراحتی و خشم در ما می‌شوند. باید همیشه به خاطر داشته باشیم که ارتباط ما با دیگران، دو سویه است . پس همیشه یک سوی همه ارتباط‌هایمان، خودمان هستیم‌. پس می‌توانیم نقش بسیار تاثیرگذاری در ارتباط‌هایمان داشته باشیم.برای داشتن ارتباط موثر با دیگران، نیاز است در مورد اصول کلی حاکم بر ارتباط صحبت کنیم.

    اصول کلی حاکم بر ارتباط

    • ما نمی‌توانیم ارتباط برقرار نکنیم

    باید توجه داشته باشیم که چیزی به عنوان عدم ارتباط وجود ندارد. هر ارتباط شامل عناصر کلامی و غیرکلامی است. به همین دلیل تمام رفتارها و گفتار ما به نوعی پیامی را به گیرنده منتقل می‌کنند و این خود، نوعی از ارتباط است. به طور مثال شما دوستی داشته‌اید که بعد از چند ماه به این نتیجه می‌رسید، که این فرد به درد دوستی با شما نمی‌خورد و سعی می‌کنید ارتباطتان را با او کاهش دهید و یا ارتباط‌تان را قطع کنید. رفتار شما (کم کردن رابطه یا قطع کردن آن) می‌تواند حامل پیام‌هایی برای فرد مقابل باشد. به طور مثال احتمالا رفتار شما حامل پیام‌های زیر برای طرف مقابلتان باشد.

    • من از رابطه با شما به اندازه کافی رضایت ندارم
    • شما فرد مناسبی برای ارتباط با من نیستید
    • دوست ندارم ارتباطم را با شما ادامه دهم و …

    شما در حالی که ارتباطتان را قطع کرده‌اید، در حال انتقال پیام و یا به عبارت دیگر ارتباط هستید، پس چیزی به عنوان عدم ارتباط وجود ندارد. حتی زمانی‌که افراد با هم صحبت نمی‌کنند و به اصطلاح قهر می‌کنند هم در حال انتقال پیام‌های غیر کلامی به طرف مقابل می‌باشند. پس برای داشتن ارتباط موثر با دیگران باید به این بعد از قضیه نیز توجه کرد.


    مقاله پیشنهادی « رفتار درمانی شناختی یا CBT چیست؟»


    • ارتباط غیر‌قابل برگشت است

    زمانی‌که شما در حال برقراری ارتباط با دیگران هستید، ابزاری به نام پاک‌کن در اختیار ندارید که هرجا که اشتباه کردید، آن رفتار را پاک کنید. زمانی‌که رفتاری از شما سر می‌زند، آن رفتار، غیر‌قابل برگشت است. رفتارهای شما و آنچه انجام می‌دهید، برای همیشه می‌توانند باقی بمانند. به طور مثال زمانی که به دلیل موقعیتی خشمگین هستید و بر سر کسی فریاد می‌زنید، حتی اگر بعدا از فرد عذرخواهی کنید، نمی‌توانید رفتارتان را به طور کامل پاک کنید. رفتار شما در لحظه تاثیرش را بر فرد مقابل می‌گذارد و گاهی این تاثیر تا آخر عمر فرد باقی می‌ماند. پس سعی کنید بر رفتارهایتان کنترل بیشتری داشته باشید. در این خصوص و برای کنترل بیشتر احساس‌ها و هیجان‌ها و به تبع آن، رفتارهایتان، می‌توانید مدیریت‌کردن هیجان‌های منفی، مهارت مدیریت استرس‌، مهارت مدیریت خشم را یاد بگیرید‌. هرچه ارزش رابطه‌تان بیشتر است، پس به رفتارهای خود دقت بیشتری نمایید.

    • به عناصر غیر‌کلامی ارتباط توجه کنید

    باید توجه داشته باشید که بخش عمده پیام‌هایی که در یک ارتباط انتقال داده می‌شود، غیرکلامی هستند. پیام های غیرکلامی شامل لحن و تن صدا، حرکات بدن، تماس چشمی و هیجان شما هستند. سعی کنید محتوای غیرکلامی ارتباط‌هایتان را نیز مورد توجه قرار دهید. سوء‌تفاهم‌های احتمالی در رابطه مربوط به هماهنگ نبودن محتوای کلامی و غیرکلامی پیامی است که قصد دارید به طرف مقابل انتقال دهید. سعی کنید واضح و شفاف سخن بگویید و هیجانی که در چهره دارید را با محتوای کلامتان هماهنگ کنید. با این کار می‌توانید از بسیاری از سوء تفاهم‌های احتمالی پیشگیری کنید. اگر جزء آن دسته از کسانی هستید که در رابطه‌تان با دیگران، سوء‌تفاهم‌های زیادی ایجاد می‌شود، باید به این مسئله دقت بیشتری کنید.

    • شما هم مسئول هستید

    همانطور که گفتیم در هر ارتباطی یک سوی رابطه ما هستیم و هر ارتباطی که آسیب می‌بیند، مسلما ما هم در آن نقش داشته‌ایم. برخی اوقات افراد عنوان می‌کنند که او مقصر بود، او چنین و چنان کرد و…‌. همانطور که گفته شد ارتباط شامل فرستنده پیام، پیام و بازخورد است. گاهی رفتارهای دیگران، واکنشی به رفتار ما هستند و زمانی که رفتارها تغییر کند، واکنش و بازخورد آنها نیز احتمالا متفاوت خواهد بود. پس سعی کنید در تمام روابط ناکارآمدتان دنبال عواملی که به شما مربوط بوده‌اند بگردید، آنها را پیدا کنید و سعی کنید آنها را تغییر دهید.

    • مهارت‌های ارتباطی قابل یادگیری هستند 

    همه انسان‌هایی که خوب ارتباط برقرار می‌کنند و از مهارت‌های ارتباطی خوبی برخوردارند، از ابتدا افراد ماهری نبوده‌اند و به تدریج مهارت‌های ارتباطی را کسب کرده‌اند. برای یادگیری مهارت‌های ارتباطی و داشتن ارتباط موفق نیاز است که اصولی را رعایت کنید. برای یادگیری مهارت‌های ارتباط موثر به صورت آنلاین نیز می‌توانید از سامانه مشاور‌لاین استفاده نمایید. روانشناسان و مشاوران متخصص در مشاورلاین در این حوزه به شما یاد می‌دهند که چگونه مشکلات ارتباطی خود را پیدا کنید و آنها را بهبود ببخشید.

    رزرو نوبت مشاوره آنلاین

    ;

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۲ رای
    به اشتراک گذاری:

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *