اگر به دنبال راهکارهای افزایش هوش هیجانی خود هستید به شما پیشنهاد میکنیم این مقاله را حتماً بخوانید. ما در اینجا سعی میکنیم اطلاعات مورد نیاز درباره این موضوع را به طور کامل بازگو کنیم. هوش هیجانی شامل چند مهارت است که شما باید با آنها آشنا باشید. از جمله این موارد میتوان به آگاهی هیجانی، توانایی مهار احساسات، استفاده از احساسات برای حل مسائل و توانایی مدیریت احساسات اشاره کرد.
تعریف هوش هیجانی
همانطور که میدانید هر چقدر فرد روی احساسات خودآگاهی و کنترل بیشتری داشته باشد میتواند رفتارش را نیز بهتر مدیریت کند. به این ترتیب، وی در هر شرایطی میتواند با مدیریت احساسات بهترین عملکرد را از خود نشان دهد. واقعیت علمی این است که احساسات مقدم بر تفکر هستند. زیرا هنگامی که احساسات اوج میگیرند، نحوه عملکرد مغز تغییر میکند. به این ترتیب، قدرت تصمیم گیری عقلانی هم کاهش پیدا میکند.
هوش هیجانی، یعنی ما به خوبی احساسات خود را بشناسیم، درک کنیم و بر این حسها تاثیر بگذاریم. احساسات ما بر روی اطرافیانمان هم تاثیر میگذارند. پس اگر ما بتوانیم به خوبی احساساتمان را درک کنیم، توانایی بیشتری هم در درک دیگران خواهیم داشت. هنگامی که بتوانیم احساسات افراد را درک کنیم، ناخودآگاه بر مدیریت روابط ما تاثیر مثبت گذاشته میشود. در نهایت، ما میتوانیم در زندگی شخصی و حرفهای خود موفقتر عمل کنیم.
نشانههای افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند!
در این قسمت کلیه ویژگیهای یک فرد با هوش هیجانی بالا را برای شما شرح میدهیم. افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند، معمولا خودآگاهتر هستند. این افراد احساساتشان را به خوبی درک میکنند. به همین خاطر، در هر شرایطی احساسات خود را کنترل کرده و اجازه غلبه احساسات بر منطقشان را نمیدهند.
خودآگاهی مهمترین بخش هوش هیجانی است. افراد با هوش هیجانی بالا اعتمادبهنفس زیادی دارند. آنها به خوبی خود را میشناسند و کنترل خودشان را از دست نمیدهند. همچنین، تمایل بیشتری به روراستی با خودشان دارند و هیچوقت خود را فریب نمیدهند. این افراد کلیه نقاط قوت و ضعفشان را میشناسند. به این ترتیب، میتوانند نقاط ضعف خود را به نقاط قوت تبدیل کنند و عملکردی بهبود یافته داشته باشند. افرادی که از هوش هیجانی بالایی برخوردار هستند، اکثرا انگیزه زیادی دارند. این افراد تمایل دارند که برای دستیابی به موفقیت بلندمدت نتایج کوتاه مدت خود را به تأخیر بیاندازند.
خودتنظیمی، از ویژگیهای دیگر افراد با هوش هیجانی بالا است. آنها به احساسات منفی همچون عصبانیت یا حسادت اجازه غلبه بر خود نمیدهند. همچنین، تمایلی به گرفتن تصمیمهای عجولانه و نادرست ندارند. قبل از اقدام به خوبی فکر میکنند. از ویژگیهای افراد خود تنظیم، داشتن طرز فکر دقیق، توانایی نه گفتن و راحت بودن با تغییرات است.
همدلی یکی دیگر از عناصر مهم هوش هیجانی است. همدلی یعنی ما توانایی شناسایی و درک نیازها و فهم نقطه نظرات افراد اطراف خود را داشته باشیم. افرادی که همدلی از خصوصیات بارزشان است، در تشخیص احساسات دیگران بهتر عمل میکنند. افراد همدل، اکثر مواقع ارتباط بهتری با دیگران برقرار میکنند، چون شنوندههای بسیار خوبی هستند. همچنین، آنها میتوانند به خوبی روابطشان را مدیریت کنند. آنها از قضاوت زودهنگام خودداری میکنند.
مهارتهای اجتماعی، از نشانههای دیگر هوش هیجانی است. افرادی که مهارت اجتماعی قویای دارند، در کار تیمی بسیار خوب عمل میکنند. آنها اول به موفقیت خود فکر نمیکنند، بلکه به موفقیت دیگران فکر میکنند. این افراد بحثهای پیش آمده در تیم را مدیریت کرده و ارتباطات عالیای میسازند.
مقاله پیشنهادی: « تلههای زندگی چیست؟ 11 نوع تله زندگی + دانلود پرسشنامه تلههای زندگی»
راهکارهای افزایش هوش هیجانی
ما لیستی از راهکارهایی افزایش هوش هیجانی آماده کردهایم که میتوانند به شما برای کنترل سطح هوش هیجانیتان کمک کنند. شما با یادگیری مهارتهایی در جهت تقویت هوش هیجانی میتوانید در زندگی روزمره خود بهتر عمل کنید.
- از سبکی قاطعانه برای برقراری ارتباط استفاده کنید.
ارتباطات قاطعانه داشته باشید. ارتباطات شما نباید تهاجمی یا منفعلانه به نظر برسند. این سبک رفتار باعث کسب احترام زیادی برای شما میشود. شما باید یاد بگیرید، چگونه نظرات و نیازهای خود را به طور مستقیم بیان کنید. همچنین، در عین حال به دیگران احترام بگذارید.
- به تعارضها پاسخ دهید.
در حین درگیریها و پرخاشها، احساسات عاطفی نظیر حس خشم بر فرد غلبه میکند. شما باید بدانید چگونه در موقعیتهای استرسزا آرامش خود را حفظ کنید. نباید به هیچوجه تصمیمات لحظهای بگیرید که باعث خلق مشکلات بزرگتر شود. افرادی که هوش هیجانی بالایی دارند در مواقع تنش و درگیری به دنبال پیدا کردن یک راهحل هستند. آنها از اینکه اعمال و گفتارشان با هدفشان همخوانی داشته باشد، اطمینان پیدا میکنند.
- از مهارت گوش دادن فعالانه زیاد استفاده کنید.
به جای اینکه در مکالمات منتظر نوبت صحبت خود باشید، به صحبتهای طرف مقابل دقت کنید. حتماً به خوبی به طرف مقابل خود گوش دهید. شما قبل از پاسخ به او از اینکه به صورت کامل متوجه منظور شما شده اطمینان کسب کنید. همچنین، به جزئیات غیرکلامی یک مکالمه به خوبی توجه داشته باشید. این ویژگی افراد از سوء تفاهم برای آنها جلوگیری میکند و آنها را به شنونده خوبی تبدیل میکند.
- انگیزه داشته باشید.
شما باید خودانگیخته باشید و نگرشتان به دیگران انگیزه دهد. افراد با هوش هیجانی بالا هدفگذاری میکنند. آنها در مقابل چالشهایی که برایشان پیش میآید، صبور و مقاوم هستند.
- روشهایی که به حفظ نگرش مثبت شما کمک میکند را تمرین کنید.
قدرتی نگرشتان را دست کم نگیرید. نگرش منفی میتواند به راحتی باعث از بین رفتن امید فرد شود. افراد باهوش هیجانی بالا نسبت به خلق و خوی اطرافیان خود آگاه هستند. به همین خاطر، از نگرش خود مراقبت میکنند. این افراد میدانند که برای داشتن یک روز خوب و چشمانداز خوش بینانه باید چه کاری انجام دهند.
- خودآگاهی را تمرین کنید.
افرادی که هوش هیجانی خوبی دارند، خودآگاه هستند. آنها از احساسات خود و نحوه تأثیرگذاری احساساتشان بر اطرافیانشان آگاه هستند. این افراد، احساسات و زبان بدن دیگران را به خوبی درک میکنند. به همین علت، از این اطلاعات برای تقویت مهارت ارتباطی استفاده میکنند.
- ظرفیت تفکر انتقادی را در خود پرورش دهید.
بخش مهمی از هوش هیجانی به توانایی انتقاد اشخاص بستگی دارد. افرادی که احساسات خود را به خوبی درک میکنند، میدانند چگونه واکنش دهند. آنها به جای آزرده شدن یا حالت تدافعی پیدا کردن چند دقیقهای را صرف یافتن منشا احساسات منفی خود میکنند. به این ترتیب، آنها میدانند چگونه بر دیگران و عملکرد خودشان تأثیر بگذارند. بدین صورت، مشکلات خود را به صورت موثر حل میکنند.
- قدرت همدلی خود را تقویت کنید.
از دیگر ویژگیهای افراد با هوش هیجانی بالا، همدلی کردن است. اگر شما هم میخواهید هوش هیجانی خود را تقویت کنید باید بتوانید اطرافیان خود را درک کنید. سپس با آنها همدلی داشته باشید. همدلی یک ویژگی شخصیتی با قدرت تاثیرگذاری زیاد است. همدلی باعث کمک به افراد برای برقراری ارتباط با دیگران است. این ویژگی باعث افزایش احترام متقابل و درک افراد با عقاید متفاوت میشود.
- از مهارتهای مدیریتی استفاده کنید.
اگر به دنبال افرادی با هوش هیجانی بالا هستید باید مهارتهای مدیریت و رهبری کردن را در خود تقویت کنید. افراد با هوش هیجانی بالا، استانداردهای بالایی برای خود دارند. معمولا این افراد الگوی دیگران هستند. این افراد راه و روش خودشان را داشته و مهارتهای تصمیمگیری و حل مسئله بسیار خوبی هم دارند. به این ترتیب، آنها سطح بالاتر و سازندهتری از عملکرد در زندگی و محل کارشان ارائه میکنند.
- صمیمی و اجتماعی باشید.
لبخند بزنید و حضور مثبتی از خود نشان دهید. از مهارتهای اجتماعی مناسب براساس رابطه خود با اطرافیانتان استفاده کنید. افراد با هوش هیجانی بالا مهارتهای بین فردی زیادی دارند. آنها میدانند چگونه به صورت کلامی یا غیرکلامی ارتباط برقرار کنند.
جمعبندی
زمانی داشتن بهره هوشی بالا برای موفقیت ضروری و کافی به نظر میرسید. اما تحقیقات جدیدتر نشان دادهاند آنچه که ارتباط بیشتری با بهبود زندگی شخصی و کاری دارد، هوش هیجانی بالا است. لذا در این مقاله، به موضوع هوش هیجانی و راهکارهای افزایش آن در بین افراد پرداخته شد. اگر شما هم به دنبال اطلاعات درباره این موضوع هستید، این مطلب را مطالعه کنید. یادتان باشد گاهی اوقات وجود برخی مسایل روانشناختی چون افسردگی، اضطراب و برخی ویژگیهای شخصیتی ممکن است هوش هیجانی افراد را تحت تاثیر قرار دهند. در چنین مواردی برای برطرف کردن موانع موجود در مسیر استفاده از ظرفیتهای هوش هیجانی، مشاوره با یک فرد متخصص میتواند بسیار کمک کننده باشد.