اگر شما علاقهمند به حوزه توسعه فردی باشید احتمالا با عناوینی همچون کوچینگ چیست؟ کوچ چه کارهایی میکند؟ مشاور کیست و چگونه به اشخاص کمک میکند؟ منتور یا مربی کیست؟ چگونه بر زندگی انسانها تاثیر میگذارد؟ آشنا هستید. ما در این مطلب پاسخ سوالات ذکر شده را به دقت با شما در میان میگذاریم تا بتوانید پس از مطالعه این مطلب جواب سوالات خود را به دست آورید.
کوچینگ چیست؟
احتمالا اگر به دنیای ورزش علاقهمند بوده باشید میدانید هر ورزشکار از سالهای ابتدایی تولد خود آموزشهای لازم برای کسب موفقیت را میبیند. شاید بتوان کوچ را مربی زندگی برای کسب موفقیت در حوزههای متنوع زندگی همچون روابط، مسائل مالی، درس و دانشگاه و توسعه مهارتهای نرم فردی دانست. در سالهای اخیر استفاده از راهنماییها و مشاورههای کوچ به امری طبیعی بدل شده است. زیرا به کمک یک مربی سریعتر میتوان به اهداف متنوع زندگی دست یافت. جلسات کوچینگ، جلسات مشارکتی بین کوچ و مراجع هستند.
متخصصان به طریق مختلفی واژه کوچینگ را تعریف میکنند. عدهای کوچ را فردی کمک کننده به شخص برای دستیابی به اهدافش میدانند. آنها میگویند فرد به واسطه جلسات کوچینگ از حمایتی سطحی برخوردار میشود. به این ترتیب، سریعتر به هر آنچه میخواهد میرسد. کوچ به شخص آگاهی لازم برای دستیابی به قدرت، اعتماد به نفس و ایجاد تغییر را میدهد. در واقع، با کمک جلسات کوچینگ فرد پتانسیل لازم برای به حداکثر رساندن عملکردهای خود را کسب میکند. کوچینگ به اشخاص برای آشنایی با نقاط ضعف و قوتشان کمک میکند.
تعریف کوچینگ
در تعریف کوچینگ و اینکه کوچینگ چیست؟ میتوان گفت کوچینگ به مجموعه مشاورهها و راهنماییهایی که به افراد مختلف ارائه میشود، اشاره دارد. در واقع، هدف کوچینگ را میتوان ارتقا و بهبود زندگی اشخاص دانست. کوچینگ سعی در بهبود جنبههای مختلف زندگی افراد به صورت شخصی یا حرفهای دارد. بعضی از سازمانها و مراکز بزرگ به منظور بهبود وضعیت کاری کارمندان و کارکنان خود جلسات کوچینگ گروهی یا شخصی برای افراد لحاظ میکنند. کوچینگ را میتوان ترکیبی از مشاوره و حمایت فردی از افراد برای دستیابی به اهدافشان دانست. جلسات کوچینگ با منظور افزایش خودآگاهی افراد برگزار میشوند.
اهمیت کوچینگ چیست؟
پس از اینکه دانستید کوچینگ چیست؟ بیایید به اهمیت مربیگری یا کوچینگ بپردازیم. کوچینگ به بهبودی و ارتقا زندگی اشخاص در حوزههای مالی و شخصی کمک میکند. به همین علت، از اهمیت زیادی برخوردار است. به واسطه جلسات کوچینگ اشخاص به خودآگاهیهای زیادی در حوزههای مختلف زندگی همچون روابط عاطفی و کاری، مسائل مالی، ارتباط با خود و خدا دست مییابند. کوچینگ باعث افزایش خلاقیت، موفقیت، تعامل بین شخص و افراد نزدیک او و بهبود روابطش میشود.
انواع کوچینگ
حالا که دانستهاید کوچینگ چیست؟ و چه اهمیتی دارد بیایید نگاهی به انواع کوچینگ داشته باشیم. ما در این بخش به معرفی انواع متنوع کوچینگ میپردازیم:
- مربی یا کوچ زندگی
این دسته از مربیان به شما برای کسب موفقیت در مراحل مختلف زندگی کمک میکنند. این کوچها همچون راهنمایان زندگی عمل میکنند.
- مربی سلامتی و ورزش
این مربیها به شما کمک میکنند به خواستههایتان در حوزه سلامتی و وزن دلخواهتان برسید. مربی یوگا، خواب، مربی تغذیه، مربی سلامتی و تغذیه طبیعی و غیره در این حوزهها فعالیت دارند.
- مربی هوش مالی
مدیریت مسائل مالی نظیر بودجهبندی، سرمایهگذاری، برنامهریزی در حوزه مالی اهمیت زیادی دارد. مربی بودجهبندی، مالی، بازنشستگی، مدیریت بدهیها و بهبودی مالی همگی زیر شاخه این حوزه هستند.
- مربی یا کوچ در حوزه روابط
کوچهای این حوزه به افراد برای بهبود روابط خود در حوزههای مختلف کاری، عاطفی و خانوادگی کمک میکنند. حتی بعضی از متخصصین حوزه روابط سعی در بهبود روابط فرد با افراد غریبه دارند.
- کوچ معنوی
این کوچها به اشخاص برای ارتقای بخش معنوی زندگیشان کمک میکنند. این مربیان در حوزههای مختلفی همچون صلح با خود، مدیتیشن، ریکی، دستیابی به خواستهها کار میکنند.
- مربی توسعه فردی
یکی از انواع محبوب کوچینگ توسعه فردی است. معمولا، این حوزه به توسعه مهارتها و ارزشهای فردی کمک میکند. مربی قدرت جذب، رفتار و تمرکز همگی زیر شاخه این نوع هستند.
- مربی سلامتی ذهن و روان
سلامت ذهن در راستای دستیابی به اهداف بسیار مهم و ضروری است. ذهن سالم باعث دستیابی سریعتر به اهداف میشود. مربی تابآوری، رنج و درد، ژورنالنویسی همگی در این حوزه قرار میگیرند.
فرآیند کوچینگ چگونه است؟
پس از دانستن اینکه کوچینگ چیست؟ بیایید به چگونگی فرآیند کوچینگ و تاثیراتش بر زندگی بپردازیم. براساس، یک باور کلیدی و اساسی کوچینگ به ما کمک میکند، پاسخ سوالهایمان را درون خود پیدا کنیم. کوچها به واسطه، تکنیکهای کاربردی و عملی مکالمه نظیر پرسش و پاسخ، گوش دادن فعالانه، بازخورد گرفتن این کار را انجام میدهند. هنگامی که کوچ ها از این تکنیکها استفاده میکند، به افزایش خودآگاهی فرد و دقیقتر شدن بینش او نسبت به خودش کمک میکند. وجود یک کوچ یا مربی در زندگی هر فرد باعث درک بیشتر او از شرایط زندگی، محدودیتها، نقاط ضعف و قوتش میشود.
همچنین، بعضی از کوچها از تکنیکهای NLP (برنامه نویسی عصبی-زبانی) در کار خود استفاده میکنند. حتی برخی دیگر ابزارهایی مانند ژورنالنویسی و مدیتیشن را پیشنهاد میدهند. کوچهای به فرد برای تمرکز بر اهدافش کمک میکنند. به این ترتیب، شخص تشویق میشود فهرستی از خواستههایش ایجاد کند و به موفقیت دست یابد.
مقاله پیشنهادی:“اختلال شخصیت چیست؟ انواع اختلال شخصیت و روشهای درمان آن”
تفاوت کوچینگ با منتورینگ، مشاوره و رواندرمانی
حالا که با اصطلاحاتی مثل کوچینگ چیست؟ و کوچ چه وظایفی برعهده دارد؟ آشنا شدهاید، به بررسی تفاوت کوچینگ با منتورینگ، مشاوره و رواندرمانی میپردازیم.
منتورینگ و کوچینگ
منتورینگ زمانی رخ میدهد که یک شخص متخصص مثل دوستی که در حوزه مالی تخصص دارد، به شما یک توصیه کاربردی ارائه میکند. اغلب منتورها الگویی ارائه میدهند. به این ترتیب، فرد با پیادهسازی آن الگو در نهایت به خواسته خود دست خواهد یافت. منتورینگ فقط مختص حوزه کاری یا پول و روشهای سرمایهگذاری نیست. این در حالی است که کوچ هرگز توصیه و ایدهای ارائه نمیدهد بلکه به شخص برای دستیابی به پاسخ سوالاتش کمک میکند. یکی از شباهتهای منتورینگ و کوچینگ توجه این دو حوزه به دستاوردهای حال و آینده فرد است.
مشاوره و کوچینگ
کوچینگ و مشاوره درمانی و استفاده از خدمات تراپی تفاوت بزرگی با یکدیگر دارند. مشاوره با مراجعهکنندهای که از زندگی خود احساس ناراحتی دارد یا درگیر احساساتی همچون افسردگی یا اضطراب است، کار میکند. مشاوران در حوزه تخصصصی خود راهنمایی و مشاوره ارائه میدهند. اما همه اشخاص با توجه به هر آنچه خواهان آن هستند میتوانند از خدمات کوچینگ بهره ببرند.
به نوعی میتوان گفت مشاوران مراجعانی را که به دنبال رهایی از علائم روانی یا فیزیکی هستند، درمان میکنند. به این ترتیب، به بهبود سلامت روان مراجع کمک میکنند. اما کوچ به رشد ذهنی مراجع خود کمک میکند. انگیزه مراجع از تراپی و مشاوره دور شدن از درد یا ناراحتی است. در حالی که کوچینگ به ایجاد جرقههایی خاص در ذهن مراجع کمک میکند. هر دو این متخصصان بیشتر بر درک و تجارب گذشته مراجع کار میکنند.
مزایای استفاده از جلسات کوچینگ چیست؟
ما در این بخش نگاهی به اهمیت و مزایای کوچینگ در زندگی افراد داریم. کار با مربی یا کوچ مزایای زیادی دارد که از جمله آنها میتوان به ارتقای زندگی فرد، دستیابی سریعتر به اهداف فردی، پیشرفت شخصی و حرفهای، بهبود اعتماد به نفس و عزت نفس اشاره کرد.
اگر در بعضی از نقاط زندگی خود احساس میکنید چیزی را گم کردهاید یا مطمئن نیستید اهداف و اعمالتان با یکدیگر همراستا هستند یا نه؟ وجود یک مربی میتواند به شما برای تعیین جهت و تمرکز بر اهدافتان کمک کند. اگر در پی ایجاد تغییر هستید، مربی میتواند به افزایش خودآگاهی شما در راستای تغییر رفتار یا عادت مدنظرتان کمک کند.
همچنین، اگر در شرایط سختی قرار دارید و نمیتوانید به خود انگیزه دهید، باید گفت کوچ به شما کمک میکند و شما را همجهت با هدفتان به جلو سوق میدهد. در نهایت، اگر نیاز به یادگیری مهارتی جدید دارید (ورزش یا ایجاد مهارتهای نرم مثل انعطافپذیری در روابطتان) مربی میتواند به افزایش سرعت شما کمک کند.
جمعبندی
به عنوان سخن پایانی باید گفت جلسات کوچینگ به شما کمک میکنند پاسخ سوال کوچینگ چیست؟ را پیدا کنید. علاوه بر این، به کمک این جلسات شما به اهداف شخصی، شغلی و مالی خود دست خواهید یافت. به همین علت، حتما برای آگاهی بیشتر تک تک نکات ذکر شده در مقاله را به دقت بخوانید.