Search
Close this search box.

تراپی (رواندرمانی)

روان درمانی نوعی رابطه دو نفره است که طی جلسات متعدد به افراد کمک می‌کند تا شناخت صحیحی از خود به دست آورند و نسبت به مشکلات خود بینش پیدا کنند. در طی جلسات روان‌درمانی، روانشناس ابتدا با استفاده از مصاحبه تخصصی و آزمون‌های مرتبط ابعاد مشکل مراجع را مشخص کرده و برای جلسات درمانی برنامه‌ریزی می‌کند.

روان درمانی چیست؟

یکی از خدمات مهم علم روانشناسی در سال­‌های اخیر ارائه روان درمانی با رویکردهای مختلف می‌باشد. روان درمانی نوعی رابطه دو نفره است که طی جلسات متعدد و از طریق گفت و گو به افراد کمک می­‌شود تا ابعاد پیچیده رفتار و احساسات خود را بهتر بشناسند و بتوانند در موقعیت­‌های مختلف احساسات خود را کنترل کنند. مهم­ترین هدف روان­درمانی کمک به افزایش شناخت، آگاهی و بینش و به دنبال آن تغییر رفتارهای آسیب زننده است. در نتیجه حذف این این رفتارهای آسیب­‌زا افراد احساس بهتری نسبت به خود داشته و در نهایت  به احساس رضایت بیشتری از زندگی دست پیدا می­‌کنند.

انواع روان درمانی

اگرچه هدف همه انواع روان­درمانی­‌ها افزایش کیفیت و احساس رضایت از زندگی است اما هر کدام به شیوه متفاوتی این کار را انجام می‌­دهند. هر نوع روان­درمانی بر مبنای یک نظریه خاص شکل گرفته است. در هر نظریه ابعاد مختلف رفتار انسان­‌ها مورد توجه قرار گرفته و اختلالات روانشناختی مختلف با توجه به مبانی این نظریه توجیه می­‌شود. در واقع وجه تمایز  انواع روان­درمانی، نظریه‌­ای است که روان­درمانی بر مبنای آن شکل گرفته است. در ادامه رایج­‌ترین رویکردهای روان­درمانی معرفی شده‌­اند:

درمان شناختی رفتاری

درمان شناختی رفتاری یا CBT یکی از رایج‌­ترین رویکردهای روان درمانی در سال­های اخیر است. شناخت درمانگران معتقد هستند که اختلالات روانی حاصل الگوهای فکری تحریف شده یا ناکارآمد هستند. در درمان شناختی رفتاری به افراد کمک می­‌شود تا روش تفکر منطقی را یاد بگیرند. درمانگران شناختی رفتاری در روند کارشان از فنون رفتاردرمانی هم استفاده می­‌کنند. برخی از تکنیک­‌های رفتار درمانی عبارت­اند از: آموزش آرمیدگی و ریلکسیشن، تقویت مثبت رفتارهای مطلوب ( این روش در مورد مشکلات رفتاری کودکان بسیار تاثیرگذار است). حساسیت زدایی نیز یکی از فنون رفتاردرمانی است که در درمان انواع فوبیا موثر است.

طرح واره درمانی

طرح‌واره درمانی یک رویکرد جدید در حوزه روان‌درمانی است که به افراد کمک می‌کند تا طرح‌واره‌های ناسازگار خود را بشناسند. طرح‌واره‌ به مجموعه‌ای از باورهای فراگیر  درباره خویشتن، دنیا و دیگران هستند. این باورها عمدتا در دوران کودکی و در اثر یک‌ سری تجارب تکرار شونده  و عوامل مختلف فرهنگی، اجتماعی و زیستی  به تدریج شکل می‌گیرند. همه انسان‌ها 5 نیاز بنیادین و اساسی دارند. این نیازهای عبارت‌اند از:

  • دلبستگی ایمن به دیگران (شامل نیاز به امنیت، ثبات، محبت و پذیرش)
  • خودگردانی، کفایت و هویت
  • آزادی در بیان نیازها و هیجان‌های سالم
  • خودانگیختگی و تفریح
  • محدودیت‌های واقع‌بینانه و خویشتن‌داری

چنانچه به  این نیازها به شکل سالمی پاسخ داده نشود (توجه بیش از حد به یک نیاز و یا برعکس بی‌توجهی و نادیده گرفتن) و کودک در یک حیطه دچار ناکامی شود این تجربه می‌تواند زمینه‌ساز شکل‌گیری یک طرح‌واره ناسازگار باشد.

وقتی یک طرح‌واره شکل‌ می‌گیرد افراد در طی زمان بر اساس الگوی رفتاری مناسب با طرح­واره عمل کرده و در واقع شیوه تعبیر و تفسیر ما از رفتار دیگران را نیز مشخص می‌کند. در طرح واره درمانی به افراد کمک می­‌شود تا طرح­واره های ناسازگار خود را بشناسند و الگوهای رفتاری تکرارشونده خود را اصلاح کنند. در این روش بر گذشته و خاطراتی که بار هیجانی زیادی دارند تاکید شده و با استفاده از فنون خاصی سعی می­‌شود تا اثرات منفی این خاطرات خنثی شود.

درمان تحلیلی و روان­کاوی

در درمان­‌های روانکاوی و تحلیلی اعتقاد بر این است که مشکلات بیماران ریشه در تجربیات ابتدای دوران کودکی‌شان دارد. روان­کاوان معتقد هستند که برای درمان مشکلات روانشناختی نباید فقط به تغییر در رفتارهای زمان حال بسنده کرد و برای دستیابی به تاثیرات ماندگار لازم است که دلایل پنهانی عمیق‌­­تری را بشناسیم و به درمان این موارد بپردازیم. یکی از اهداف درمان­‌های روان­کاوی و درمان­های تحلیلی آشکار کردن تعارض­‌های ناخودآگاهی است که موجب اختلالات روانشناختی شده است.

روان­درمانی گروهی

­در روان درمانی گروهی تعداد از افراد (معمولا بین 5 تا 10 نفر) که مشکلات مشابهی دارند همراه با درمانگر در یک جلسه مشترک شرکت می­کنند. روان­درمانی­‌های گروهی یا گروه درمانی فضایی را فراهم می­‌کنند که افراد به راحتی می‌­توانند در مورد مشکلات خود صحبت کرده و از تجربیات سایرین نیز استفاده کنند. یکی از مهم­ترین تاثیرات گروه‌­درمانی فراهم کردن فضایی است که افراد می‌­توانند الگوهای رفتاری خود را به دقت مورد مشاهده قرار داده و به تدریج آن را اصلاح کنند.

بازی درمانی

یکی از رایج‌­ترین رویکردهای روان­درمانی برای حل مشکلات روانشناختی کودکان بازی درمانی است. کودکان معمولا افکار و احساسات خود را از طریق بازی و نقاشی به خوبی نمایش می­‌دهند. بازی درمانگران با توجه به نوع بازی کودکان و نشانه‌­های خاص در نقاشی­‌ها مشکلات روانشناختی کودکان را شناسایی کرده و از طریق بازی به اصلاح رفتارها و الگوهای فکری کودکان می‌­پردازند.

مراحل انجام روان درمانی

­روان­درمانی معمولا به شکل مجموعه‌­ای از  جلسات منظم انجام می­‌شود. تعداد جلسات با توجه به نوع روان درمانی متفاوت است. حداقل تعداد جلسات درمان­‌های شناختی رفتاری 12 جلسه بوده و ممکن است کمی طولانی تر شود. طرح­واره درمانی و درمان­‌های تحلیلی معمولا طولانی­‌تر بوده و ممکن است تا یک سال هم طول بکشد. زمان جلسات معمولا 45 دقیقه تا یک ساعت بوده و فاصله جلسات هفته‌ای یکبار است. در اولین جلسه معمولا افراد مورد ارزیابی قرار گرفته و توضیحاتی در مورد مشکل خود ارائه می­‌کنند. روان‌درمانگر به منظور شناخت بهتر ابعاد مشکل معمولا سوالاتی را از فرد می­‌پرسد و در نهایت در انتهای جلسه روند کار، توضیحات مربوط به رویکرد درمانی و هزینه جلسات به مراجع توضیح داده می­‌شود.

روان­درمانی برای چه مشکلاتی کاربرد دارد؟

روان درمانی طیف متعددی از مشکلات روانشناختی را پوشش می‌­دهد. مشکلاتی همچون افسردگی، اضطراب، وسواس، انواع فوبیا و مشکلات بین فردی همگی با استفاده از روان درمانی قابل بهبود هستند. مسائلی همچون مشکلات زناشویی، مشاوره پیش از ازدواج و ارتقای سلامت روان همچون آموزش مهارت­‌های زندگی و …. نیز در جلسات روان­درمانی مورد توجه قرار می‌­گیرند.

مهم‌ترین ویژگی‌‌­های یک روان درمانگر چیست؟

دنیای امروز، دنیای اطلاعات است. برای به دست آوردن اطلاعات در هر زمینه­ای کافیه یک جست‌و‌جوی کوتاه در دنیای اینترنت داشته باشید. خیلی راحت با انبوهی از اطلاعات مواجه می­‌شوید. این مزیت می­‌تواند گاهی ما را به دردسر هم بیندازد. فرض کنید به یک روان­درمانگر نیاز دارید و حالا با حجم زیادی از اطلاعات مواجه شده‌­اید. دانستن مهم­ترین ویژگی­‌های یک روان درمانگر به شما کمک می­‌کند تا در میان انبوه اطلاعات گم نشوید و بتوانید تصمیم‌­گیری مناسبی داشته باشید.

اولین ویژگی یک روان درمانگر داشتن تحصیلات آکادمیک و مدرک تحصیلی مرتبط هست. افرادی که خدمات روان­درمانی را ارائه می­‌دهند باید کارشناسی ارشد یا دکتری روانشناسی بالینی داشته باشند و در یک زمینه مشخص مثلا کودک – نوجوان، بزرگسال یا زوج درمانی خدمات ارائه بدهند.

ویژگی بعدی که در انتخاب یک روان­درمانگر باید مورد توجه قرار بگیرد تجربه و تخصص درمانگر است. بین تجربه و تحصیلات روان درمانگران و خدماتی که ارائه می­‌دهند باید تناسب وجود داشته باشد و در یک زمینه مشخص مثلا کودک – نوجوان یا بزرگسال خدمات ارائه بدهند.

بهتر است روان درمانگرانی را انتخاب کنید که دارای مجوز از سازمان نظام روانشناسی هستند یا تحت نظارت یک روانشناس بالینی خدمات ارائه می­‌دهند.