خودآزاری ، مازوخیست

خودآزاری یا مازوخیسم چیست و چه نشانه‌هایی دارد؟

  • شاید برایتان عجیب باشد تصور کنید فردی از صدمه­ زدن به خود لذت می‌برد. این صدمات و ­آسیب­‌ها می‌توانند روانی یا جسمانی (مانند: خط انداختن با چاقو بر بدن، سوزاندن بدن با شمع و سیگار، کشیدن مو و…) باشند. این­ اختلال که خودآزاری نام دارد در نوجوانان و جوانان شایع­ است. ما در این مقاله به این اختلال، انواع آن، نشانه­‌ها و روش­‌های درمان آن می‌پردازیم.

    تعریف خودآزاری

    خودآزاری یا مازوخیسم یک ­نوع اختلال روانی است که در آن، فرد به وسیله صدمه رساندن به خود، احساس لذت و رضایت را تجربه می­‌کند. این­‌احساس لذت به وسیله آسیب رساندن دیگران به شخص نیز حاصل می­‌شود. به عبارت دیگر، فرد خودآزار از تحقیر ­شدن و مورد خشونت قرار­ گرفتن جسمی و کلامی  توسط خود و دیگران  احساس رضایت می­‌کند. نام این ­اختلال از نام لئوپولد فون زاخر مازوخ نویسنده­ و روزنامه­ نگار اتریشی-آلمانی گرفته شده است. او در رمان­‌های عاشقانه‌­اش، سبک عشقی عجیبی را مبنی بر آزار دیدن و درد­ کشیدن عاشق از سمت معشوق بنیان نهاده است.

    میزان درد و آسیبی که به فرد حس لذت را القا می‌­کند، ممکن است متغیر باشد. این ­آسیب می­‌تواند شدت کمی داشته باشد و همچون توهین و تحقیر کلامی خود را نشان دهد. شدیدترین حالت آن شامل ضرب و شتم و صدمات شدید جسمی است. فرد مازوخیست با رفتارهای خشونت‌­آمیز جنسی تحریک شده و از آنها لذت می‌­برد. به بیان دیگر رضایت او از روابط جنسی در گرو اعمال و رفتارهای خشن و آسیب‌­زا است.

    تفاوت سادیسم و مازوخیسم

    ممکن است شما هم به اشتباه واژه­های”سادیسم” و”مازوخیسم” را به جای یکدیگر به­ کار ببرید. اما باید بدانید که سادیسم به احساس لذت ناشی از آسیب­ رساندن به دیگران و ایجاد درد در آن­ها اطلاق می‌شود. این در حالی است که مازوخیسم به احساس لذت ناشی از مورد آسیب واقع­ شدن و آزار دیدن توسط خود فرد یا دیگران، اشاره دارد. وجه اشتراک این­ دو اختلال، حس لذت ناشی از درد و آسیب است.

    انواع خودآزاری

    این ­اختلال، فقط منحصر به بخش جنسی زندگی فرد نیست بلکه انواع مختلفی دارد که در زیر به آنها اشاره می­‌کنیم. سه نوع اول این ­اختلال، توسط زیگموند فروید توصیف شده و چهارمین و جدید­ترین نوع آن توسط روانکاو فرانسوی ماریلیا آیزنشتاین ارائه شده­ است.

    مازوخیسم اروتیک (جنسی)

    خودآزار جنسی به کسی گفته می­‌شود که در ازای آزار و اذیت جسمی در حین رابطه جنسی به ارگاسم می‌رسد. این ­نوع از صدمه به­ خود شامل اعمالی مانند استفاده از شوک خفیف الکتریکی، ضربه زدن، سوزاندن بدن، سوراخ کردن و غیره است. این ­بیماری معمولاً به صورت ناخودآگاه رخ می‌دهد و ریشه آن در دو نوع بعدی خودآزاری نهفته است. جالب است بدانید، اغلب اوقات مازوخیسم جنسی با سادیسم همراه است که به آن سادو‌ مازوخیسم می­گویند.

    مازوخیسم زنانه (روانی)

    خودازاری زنانه که به عنوان خودازاری غیرجنسی شناخته می‌شود با رنج روانی فرد همراه است. فرد مبتلا به این ­اختلال، تمایل به رفتارهای کودکانه با شریک زندگی خود دارد و هدفش از صدمه به­ خود، جلب حمایت و ترحم دیگران است. این ­نوع از مازوخیسم، مازوخیسم زنانه نامیده می­‌شود. علت آن هم این است که ویژگی­‌های شخصیتی زنانه مانند انفعال و وابستگی در افراد پررنگ می­شود. با این­ حال، این­نوع اختلال مختص زنان نیست.

    مازوخیسم اخلاقی

    افراد مبتلا به این ­اختلال به طور ناخودآگاه احساس گناه را تجربه می­‌کنند و از طریق خودتنبیهی و سرزنش خود می­‌خواهند ­احساس گناه موجود در خود را تسکین دهند. مازوخیسم اخلاقی الزاماً بیماری تلقی نمی‌شود؛ زیرا برخی اعمال نوع­دوستانه و فداکارانه را هم دربر می­گیرد، نظیر ایثار و فداکاری. اما، وجه تمایز این رفتارهای انسانی با نوع مازوخیستیک آن افراطی بودن و غیر منطقی بودن رفتارهای مازوخیستی است.

    مازوخیسم تطبیقی

    در نوع تطبیقی، فرد دوره­‌های موقت درد را تحمل می­کند تا لذت تاخیری را تجربه کند. به عنوان مثال، شخصی را تصور کنید که خوراکی دلخواهش را نگه می‌­دارد تا بعداً آن را بخورد و از این انتظار (که احتمالاً برای ما عذاب­آور است) لذت می­برد. ریشه این ­نوع مازوخیسم به دوران ابتدایی رشد کودک بر می­‌گردد. زمانی که نیازهای کودک نادیده گرفته یا سرکوب می‌شود. به تاخیر انداختن نیازها ممکن است باعث ایجاد این اختلال شود.

    آیزنشتاین مدعی است مدل تطبیقی این ­بیماری مرحله اولیه و مثبت آن است و آن را “نگهبان زندگی” می‌نامد. به عقیده او خودآزاری تطبیقی همان­ چیزی است که باعث می‌­شود ناهمواری­‌های زندگی را تحمل کنیم و برای رسیدن به چیزهای ارزشمندتر، رنج انتظار را بپذیریم.

    مقاله پیشنهادی: آیا از تحریف‌های شناختی خود اطلاع دارید؟

    شخصیت یک خودآزار چگونه شکل می­‌گیرد؟

    ریشه خودآزاری نیز مانند اغلب اختلالات روان­شناختی می­تواند به دوران کودکی بر­گردد. کودکانی که والدین بیش ­از حد کنترل­گر و سخت­گیر دارند بیشتر دچار این ­اختلال می­‌شوند. پدر و مادر این ­بچه‌­ها از کودک خود انتظار اطاعت کامل را داشته و به آنها اجازه آزادی بیان و تصمیم‌­گیری نمی­‌دهند. رفتارهای سخت­گیرانه والدین موجب بروز رفتارهای پرخاشگرانه در کودک و خلق لجبازی در آنها می‌شود.

    برای درک بهتر، بچه­‌ای را در نظر بگیرید که کار ناشایستی انجام ­داده و از سوی والدینش مورد تنبیه شدید و نامتناسب قرار می­‌گیرد. این ­بچه از تنبیه نامتناسب با عملش خشمگین می‌­شود. از طرفی هم به او یاد داده‌اند که والدینش مهربان هستند و نباید در برابر آنها ابراز خشم کند. در نتیجه، کودک توام با خشم، حس گناه را نیز تجربه می­کند. کودک خشم خود را فرو می­‌خورد تا بچه خوبی برای پدر و مادرش محسوب شود و از این خودخوری احساس رضایت می­کند. در اینجا اولین آجرهای خودآزاری در ساختمان شخصیتی فرد بنا گذاشته می­‌شود.

    خودآزاری ، مازوخیست

    الگوهای رفتاری یک فرد مازوخیست به چه شکل است؟

    در این بخش‌ به بخش‌های مختلف الگوی رفتاری یک فرد مازوخیسم می‌پردازیم. از جمله رفتارهای خودآزارانه می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

    • کار بیش از اندازه

    این ­اشخاص برای دستیابی به اهداف خود، فراتر از توانشان کار و تلاش می­‌کنند.

    • ناتوانی در نه گفتن

    محال است فرد خودآزار خواسته دیگران را رد کند. او خواسته دیگران را بر خواسته خود ارجح می‌داند و برای برآورده ساختن آن تمام تلاشش را می‌­کند.

    • علاقه به ارتباط برقرارکردن با اشخاص سلطه­‌گر و خودپسند

     خودآزارها از ارتباط با افرادی که آنها را تحقیر می­‌کنند، لذت می­‌برند.

    • دوست داشته نشدن

     این‌­افراد همواره حس می­کنند، هیچکس دوست‌شان ندارد. با این­ حال، دائماً در تلاش هستند تا توسط اطرافیان خود مورد پذیرش قرارگیرند.

    • اجتناب از کمک خواستن در موقعیت­‌های دشوار و دردناک

     خودآزارها به­ جای کمک گرفتن از دیگران در سختی­‌ها، درد را تحمل می­‌کنند.

    • کمال­گرایی

    مازوخیست­ها استاندارد بالایی را برای اهداف خود در نظر می­‌گیرند و وقتی که در دستیابی به آنها شکست می­‌خورند؛ از تنبیه‌­کردن خودشان لذت می­‌برند.

    • خودانتقادی

     این‌ ­اشخاص، مدام از خود انتقاد می‌­کنند و نگرش منفی نسبت به خودشان دارند. آنها هیچ تلاشی برای رهایی از منفی­‌بافی و خودانتقادی خود­ نمی­‌کنند.

    درمان خودآزاری

    ممکن است در برخی افراد احساس رضایت و حتی لذت از درد خفیف دیده شود. این امر ممکن است آثار روانی و جسمانی شدیدی را برای فرد ایجاد نکند. لذا، تا زمانی که افکار مازوخیستی، خفیف و قابل کنترل باشند و آثار جسمی به­ دنبال نداشته باشند، نیازی به درمان حس نمی‌شود. اما در شرایطی که این ­افکار غیرقابل کنترل شوند یا صدمات جسمانی ایجاد کنند، باید درمان به صورت جدی پیگیری شود.

    روان­­درمانی رایج‌­ترین نوع درمان برای این­ اختلال است. در موارد حاد و شدید برخی درمان­‌های دارویی نیز تجویز می‌­شوند. این داروها شامل قرص­‌های ضدافسردگی و داروهای تنظیم کننده سطوح هورمونی در فرد باشند. در مازوخیسم جنسی، علاوه بر روان­درمانی و دارودرمانی، سکس درمانی زیر نظر متخصص روانشناسی نیز توصیه می­‌شود. روش‌­های کنترل استرس و آرام­سازی نیز در بهبود این ­بیماری بسیار موثر هستند. از جمله این ­روش­‌ها می‌توان به مدیتیشن، یوگا، تنفس عمیق و غیره اشاره کرد.

    باید این نکته را یادآوری کرد که فرد خودآزار به نوعی معتاد به رفتارهای مازوخیستی است. پس از درمان ممکن است عوارض ناشی از ترک این ­اعتیاد مانند افسردگی و استرس در شخص بروز پیدا کند. بدین ­ترتیب، او باید پس از درمان هم تحت نظر روان­شناس متخصص قرار گیرد.

    جمع‌بندی

    شما هم ممکن است برخی نشانه‌­های ذکر شده را در وجود خود یا دیگران حس کرده باشید. خوب است بدانید که صرف داشتن یکی از علائم فوق، دلیل بر خودآزار بودن شخص نیست. توجه کنید که تشخیص این ­بیماری کار هرکسی نیست و نیازمند مشاوره با افراد متخصص در این­ حوزه است. درمان خودآزاری نیز فرآیندی طولانی­ است که به صبر و شکیبایی بسیاری نیاز دارد. از آنجایی که زندگی با افراد مبتلا به این اختلال دشوار است؛ توصیه می­‌کنیم اطرافیان فرد مازوخیست نیز تحت نظر روان­درمانگر باشند. در پایان، خوشحالیم که تا انتهای این­ مطلب با ما همراه بودید و امیدواریم پاسخ سوالاتتان در رابطه با خودآزاری را در این ­مقاله یافته باشید.

    خدمات آنلاین مشاوره اختلال شخصیت

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۹ رای
    به اشتراک گذاری:

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *