Search
Close this search box.
افسردگی بیکاری

افسردگی بیکاری چیست؟ و روش‌های مقابله با آن

  • از دست ­دادن شغل یکی از سخت‌­ترین تجربیات زندگی است. برای همه ما شغل چیزی فراتر از یک راه برای کسب درآمد است. کار کردن باعث­ خلق زندگی هدفمند، مسئولیت­‌پذیر و از همه مهم‌­تر احساس مهم بودن در فرد می‌شود. هر ساله افراد زیادی به دلایل مختلفی شغل خود را از دست می­‌دهند. بعد از مدتی اثرات بیکاری باعث ایجاد اختلالاتی در افکار و رفتار فرد می‌­شود. در واقع، وقتی فردی شغل خود را از دست می‌دهد یک خلاء در زندگی او به وجود می‌­آید. اگر به تازگی شغل خود را از دست داده‌‍­اید، دچار سرخوردگی شده‌­اید یا نگران افسردگی بیکاری هستید با این مطلب همراه باشید تا با راه‌­های مقابله با این بیماری آشنا شوید.

    افسردگی بیکاری چیست؟

    انواع مختلفی از افسردگی وجود دارد و افسردگی به دلیل از دست دادن شغل و بیکاری یکی از شایع­‌ترین آنها است. این نوع افسردگی حالتی است که فرد با از دست دادن شغل خود دچار اضطراب، سرخوردگی و غم می­‌شود. در دنیای صنعتی امروز داشتن شغل و فعالیت کاری یکی از عناصر اصلی تعیین هویت فرد است. بعضا برای برخی اشخاص از دست دادن شغل به معنای تمام شدن زندگی شخص هست. اما چرا بسیاری از افراد این طور فکر می­‌کنند؟ برای پاسخ به این سوال باید طبیعت ذاتی انسان را بشناسیم. حس مفید بودن، معاشرت روزانه با همکاران و احساس قدرت روحیه انسان را تقویت می‌­کنند. بنابراین، با از دست دادن شغل یکی از بهترین راه‌­های تقویت روحیه از بین می­‌رود. البته، کار کردن نیز فشار زیادی به مغز وارد می­‌کند اما تجربه ثابت کرده فشار کاری به مراتب بهتر از فشار حاصل از  بیکاری است.

    مقاله پیشنهادی: افسردگی چیست؟ معرفی انواع شایع افسردگی

    علائم افسردگی بیکاری

    مانند هر ­بیمار دیگری افسردگی بیکاری نیز علائمی دارد. شناخت این علائم به ما در مقابله با آنها کمک می­‌کند. ناراحت شدن به دلیل از دست دادن شغل یک واکنش طبیعی است اما اگر این ناراحتی تبدیل به یک غم بی‌­پایان شود و روند زندگی را مختل کند خطرناک است. اگر شغل خود را از دست داده‌­اید، به واکنش خود هنگام شنیدن این خبر فکر کنید. آیا خشمگین شده یا شوکه شده‌اید؟ آیا دچار غم و اندوه شده یا احساس بی­‌ارزش بودن داشته‌اید؟ به یاد آوردن واکنش اولیه کمک زیادی در تشخیص علائم بیماری می‌کند. علائم این بیماری به شکل جسمانی، روانی و رفتاری قابل بررسی هستند. اگر به تازگی بیکار شده‌­اید یا یکی از نزدیکان­ شما شغل خود را از دست داده، علائم زیر را در خود یا فرد دیگر بررسی کنید. وجود علائم زیر نشانگر بروز این نوع افسردگی هست.

    • فکر کردن زیاد
    • بی­‌خوابی
    • احساس غم و اندوه
    • فاصله گرفتن از اجتماع
    • بی‌­اشتهایی
    • احساس گناه
    • پرخاشگری

    عوارض افسردگی بیکاری

    عوارض و مشکلات ناشی از افسردگی بیکاری در همه ابعاد زندگی قابل  ­مشاهده است. با پیشرفت افسردگی ارتباط با فرزندان و همسر دچار مشکلات جدی می­‌شود. برای فردی که از صبح تا عصر بیرون از منزل مشغول کار و فعالیت بوده، گذراندن کل روز در خانه غیر­قابل تحمل است. در این موقعیت کلافگی فرد زیاد می­‌شود و عصبانیت خود را به شکل غلط ابراز می­‌کند. کاهش عزت­نفس یکی از عوارض اصلی بیکاری است. در چنین موقعیتی دیگر برای خود ارزشی قائل نیستید و احساس پوچی می­کنید. علاوه بر این، عوارض جسمی بیکاری نیز مهم هستند. عدم تحرک کافی و خوابیدن زیاد در طول روز باعث افزایش وزن، مشکلات قلبی و تنفسی در فرد می­‌شود. همچنین، فکر کردن زیاد باعث ایجاد سردردهای مزمن در فرد می‌­شود. از دیگر عوارض این نوع افسردگی در بزرگسالان می‌توان به موارد ذیل اشاره کرد:

    • مشکلات مالی
    • روی آوردن به مواد مخدر
    • از دست دادن فرصت­‌های کاری جدید
    • ناامیدی
    • خودکشی( در صورت پیشرفت زیاد بیماری)

    چطور با افسردگی بیکاری مقابله کنیم؟

    در صورتی که دچار افسردگی بیکاری شده‌­اید؛ بهترین کار مشورت با یک مشاور یا روان­شناس است تا به شکل اصولی شما را در مسیر درمان راهنمایی کند. با این ­حال، کارهای زیادی وجود دارد که باید برای کمک به خودتان انجام دهید تا با موفقیت این بیماری را پشت سر بگذارید. راه‌­های زیادی برای درمان افسردگی بیکاری وجود دارند که  هر فرد با توجه به شرایط خود می‌تواند آن را به اجرایی کند. در ادامه کارهایی که از لحاظ جسمی، فکری و روحی به شما کمک می­‌کنند تا با این بیماری مقابله کنید را بررسی می­‌کنیم.

    خود را با فعالیت­‌های روزانه سرگرم کنید

    بهترین کار برای مقابله با افسردگی، سرگرم کردن خود با فعالیت­‌های روزانه مانند آشپزی، نظافت و رسیدن به گیاهان است. این دوره فرصت خوبی برای ورزش کردن و رسیدن به فرم ایده‌­آل است. همانطورکه می­‌دانید اثرات مثبت ورزش بر سلامتی جسم و روح غیرقابل­ انکار است.

    نقاط قوت و ضعف خود را بشناسید

    آگاهی از نقاط قوت خود به شما اعتماد­ به­ نفس می‌­دهد تا زندگی را ادامه دهید. نقاط قوت خود را در یک لیست یادداشت کنید و فکر کنید چه شغلی متناسب با این نقاط قوت وجود دارد. سپس به اینکه چگونه می‌­توانید این نقاط قوت را ارتقا دهید، بیندیشید. همچنین، از نقاط ضعف خود نترسید و سعی کنید آنها را نیز ارزیابی کنید. به این فکر کنید که ریشه این ضعف­‌ها در چیست؟ چگونه می‌­توانید آنها را از بین ببرید.

    همه وقت خود را در خانه نگذرانید

    حتی افراد سالم نیز با سپری کردن همه روز در خانه دچار افسردگی و تنهایی می­‌شوند. بنابراین، حتما زمانی را بیرون از خانه صرف کنید. به عنوان مثال، می­توانید مسئولیت خرید منزل را به عهده بگیرید یا به یک پیاده‌­روی عصرگاهی بروید. معاشرت با دیگران و مشاهده روزمرگی مردم به شما انگیزه و انرژی مضاعفی برای اشتغال مجدد می‌­دهد.

    درباره مشکلات خود صحبت کنید

     هیچ چیز مثل حرف زدن با یک دوست نمی­‌تواند حال شما را خوب کند. سعی کنید، در مورد شرایط پیش آمده صحبت کنید. حتما عواطف و افکار خود را بیان کنید. همچنین، اگر در شرایط بحرانی هستید هرگز از کمک خواستن نترسید زیرا کمک خواستن به معنای شکست نیست. اگر نمی‌توانید با کسی صحبت کنید بهتر است هر روز افکار خود را بنویسید.

    مهارت­‌های جدید  را فرا بگیرید

    یاد گرفتن یک مهارت هنری جدید باعث می­‌شود به خود افتخار کنید و استعدادهای جدیدی در خود کشف کنید. با این کار هم زمان خود را هدر نمی­‌دهید و هم می‌­توانید از مهارت خود برای کسب درآمد استفاده کنید.

    توانایی‌­های شغلی خود را ارتقا دهید

    در ابتدا، به علت از دست دادن شغل خود فکر کنید. سپس، لیستی از مهارت­‌های کنونی خود تهیه کنید. در قدم بعدی مهارت‌­های جدیدی که باید در شغل مدنظر خود داشته باشید را پیدا کنید. برای این منظور می‌توانید از دیگران مشورت بگیرید. به عنوان مثال، یادگیری کار با یک برنامه یا اپلیکیشن جدید یا مهارت‌های مربوط به کامپیوتر، فناوری و هوش مصنوعی در این مسیر مفید هستند. همچنین، رزومه خود را مجددا بنویسید و نکاتی که رزومه شما را تقویت می­‌کنند را به ­کار ببرید. علاوه بر این، برای درخواست مصاحبه حتما اصول نگارش توصیه‌­نامه و انگیزه‌­نامه استاندارد را رعایت کنید.

    چطور به افراد درگیر افسردگی بیکاری کمک کنیم؟

    اگر همسر یا والدین شما شغل خود را از دست داده‌­اند؛ شما یکی از مهم­ترین افرادی هستید که می­توانید آنها را در این دوره حمایت کنید. مهم­ترین کار این است که در کنار آنها باشید و دست از نصیحت کردن بردارید. همچنین، سعی کنید از حرف­‌های کلیشه‌­ای اشتباه برای دلداری دادن استفاده نکنید. بهترین کارهایی که برای کمک به این افراد می­‌توانید انجام دهید شامل موارد زیر است:

    • کمک مالی
    • کمک کردن برای پیدا کردن کار
    • هدیه دادن
    • پرهیز از سرزنش کردن
    • دعوت کردن آنها به یک مهمانی یا دورهمی

    رزرو نوبت مشاوره آنلاین

    جمع‌­بندی

    افراد زیادی در زندگی حرفه‌­ای خود درگیر مشکلات مالی می­‌شوند یا شغل خود را از دست می‌­دهند. افسردگی بیکاری یکی از معضلات اصلی جامعه است که مشکلات مالی، روحی و روانی زیادی را به دنبال دارد. شناخت صحیح علائم این بیماری و راه‌­های درمان آن بسیار مهم است. به دلیل اهمیت این موضوع در این مطلب تلاش کردیم برجسته‌­ترین نکات این بیماری را با شما در میان بگذاریم. بنابراین، اگر درگیر این مشکل هستید یا یکی از اطرافیان­تان دچار این افسردگی شده است؛ حتما نکات ذکر شده در این مقاله را مدنظر داشته باشید. در انتها کمک گرفتن از یک مشاور یا تراپیست را به هیچ عنوان فراموش نکنید.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱۵ رای
    به اشتراک گذاری:

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *