جالب است بدانید از زمانی که انسان روی کره خاکی زندگی میکرده است، اهمالکاری هم وجود داشت. در این مقاله اهمال کاری و تاثیر آن برجنبه های مختلف زندگی را بررسی میکنیم. همه ما برای یک بار هم که شده در زندگی خود با این مسئله روبه رو شدهایم. بارها تصمیم گرفتهایم، ورزش یا رژیم غذایی را از روز شنبه شروع کنیم. کارها و پروژههای ناتمامی داریم که بارها خواستهایم آنها را به پایان برسانیم. اول هر سال اهدافی روی کاغذ نوشتهایم که تا آخر سال تیک نخوردهاند و نمونههایی از این دست که مدتها است به تعویق انداختهایم. شاید در اولین برخورد با اهمالکاری خودتان را مواخذه کنید، اما بهتر است بدانید که اگر تعلل میکنید، شما مقصر نیستید. این اتفاق ممکن است دلایل زیادی داشته باشد. در ادامه، با این دلایل بیشتر اهمالکاری آشنا میشویم و روشهایی برای برطرف کردن آن ارائه میدهیم.
تعریف اهمال کاری
اهمال کاری، به تعویق انداختن کارها و یا تعلل در انجام مجموعهای از وظایف است. شاید بتوان آن را نیروی وارد شده به انسان برای جلوگیری از انجام وظایف و کارها دانست. متخصصان، اهمالکاری را نوعی الگوی رفتاری خودتخریبگر میدانند. ذهن انسان پاداش و لذت آنی را به تحمل سختی و دریافت پاداش در آینده ترجیح میدهد. این رفتار ممکن است در کوتاه مدت مزیتهایی برای افراد داشته باشد، اما در طولانی مدت هزینههایی جبرانناپذیر دارد. به عنوان مثال، اگر تمایل دارید وزنتان را کاهش دهید، ممکن است حین رد شدن از جلوی مغازه شیرینی فروشی، هوس خوردن شیرینی به سرتان بزند. با اینکه میدانید برای رسیدن به وزن دلخواهتان باید رژیم خود را رعایت کنید، اما مغز شما به دنبال لذت بردن از همان لحظه است. ادامه این رفتار علاوه بر افزایش وزن ممکن است باعث ابتلا به بیماری دیابت هم بشود. این موضوع یکی از انواع اهمالکاری است. در ادامه، شما را با انواع دیگر آن بیشتر آشنا میکنیم.
انواع اهمالکاری
اهمالکاری به طور کلی به سه دسته گرایشی، شناختی و جسمی تقسیم میشود. در مقاله اهمال کاری و تاثیر آن برجنبه های مختلف زندگی هر یک از این موارد را بررسی میکنیم.
اهمالکاری گرایشی
گاهی اوقات، گرایشهای فطری درون ما وجود دارد که میتوانند باعث اهمالکاری شوند. در ادامه، به چند مورد از این گرایشها اشاره میکنیم:
- ترس
برای انجام دادن کاری تعلل میکنیم، چون از شکست، از دست دادن سرمایه، قضاوت دیگران و غیره میترسیم. ترس یکی از اصلیترین عوامل اهمالکاری است.
- فرار از زحمت
ذهن به طور ناخودآگاه از کارهایی که باعث زحمت میشوند، دوری میکند. ما بسیاری از کارها را به دلیل مستلزم زحمت بودن آنها، به تعویق میاندازیم.
- لجبازی
گاهی اوقات درخواستهای دستوری باعث لجبازی فرد میشوند. مثلاً، شخص از روی لجبازی به انجام کاری نمیپردازد.
- کمالگرایی افراطی
بعضی از افراد برای شروع کار منتظر فراهم شدن شرایط مطابق با خواستههای خود هستند. به همین علت، مدام انجام دادن کارها را به تعویق میاندازند.
- تصمیمات هیجانی
این افراد در اثر هیجان تصمیمگیری میکنند. آنها بدون اینکه جنبههای مختلف کار را بررسی کنند، به عمل میپردازند. آنها در ابتدا با تصمیمات هیجانی کار را شروع کرده و سپس سراغ ایده بعدی میروند.
اهمالکاری شناختی
نوع بعدی اهمالکاری به دلیل عدم شناخت و درک کافی از مسائل انجام میشود. فرد نمیتواند جنبههای مختلف یک موضوع را شناسایی کند و به همین علت انجام آنها را به تاخیر میاندازد. انواع مختلف اهمالکاری شناختی شامل موارد ذیل هستند:
- عدم درک و توانایی حل مسئله
فرد ممکن است توانایی درک مسئله و مهارت حل آن را نداشته باشد و به این دلیل در انجام آن تعلل کند.
- نداشتن مهارت تصمیمگیری
گاهی فرد بین گزینههای خود نمیتواند تصمیمگیری کند و یا از نتیجه تصمیم خود میترسد. به همین علت، دچار اهمالکاری میشود.
- تردید داشتن
افراد در بعضی موارد نسبت به خود مردد هستند. از تواناییهای خود، فواید و مضرات کاری که باید انجام دهند، مطمئن نیستند. این تردید باعث اهمالکاری و انجام ندادن کارها میشود.
- نامنظم بودن
یکی از دلایل اهمالکاری، نداشتن برنامهریزی و زمان مشخص برای انجام کارها است. اگر شما هم جز افرادی هستید که کارهای خود را مدام به دقیقه نود موکول میکند، باید گفت به دلیل بی نظمی زمان لازم انجام کار را از دست میدهید.
مقاله پیشنهادی: « 6 نشانه مهم اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین»
اهمالکاری جسمی
ممکن است فرد گاهی به دلیل خستگی و استرس انجام کاری را به تعویق بیندازد. شاید این موضوع برای چند روز قابل قبول باشد. اما اگر همیشه احساس خستگی مفرط دارید باید برای درمان آن اقدام کنید. فشار کاری زیاد هم میتواند دلیل خستگی و اضطراب باشد. بسیاری از افرادی که اهمالکاری میکنند برخلاف تصور عموم، تنبل نیستند، اما ممکن است کارشان زیاد باشد.
تاثیر اهمال کاری برجنبه های مختلف زندگی
شاید اهمالکاری یا به تعویق انداختن کارها مسئله مهمی به نظر نیاید. اما با بررسی بیشتر آن میتوان به ضررهای جبران ناپذیر آن پی برد. این رفتار علاوه بر خود شخص، بر زندگی اطرافیان او هم تاثیر دارد. از جمله آسیبهای اهمالکاری میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- از دست دادن زمان
- از دست دادن موقعیتهای مهم و تاثیرگذار
- از دست دادن شغل
- آسیب به روابط فردی، اجتماعی و خانوادگی
- کاهش عزت نفس
- آسیب به سلامت روان
- نرسیدن به اهداف
- نارضایتی از زندگی
راههای مقابله با اهمالکاری
اهمالکاری را هم مانند رفتارهای دیگر میتوان اصلاح کرد. قبل از اصلاح باید از وجود آن درون خود مطمئن شوید. قبل از هر چیزی نوع اهمالکاری خود را شناسایی کرده و از راههای کاربردی مناسب برای رفع آن استفاده کنید. در این بخش از مقاله اهمال کاری و تاثیر آن برجنبه های مختلف زندگی چند مورد از راههای مقابله با اهمالکاری را مرور میکنیم.
پاداش سریع برای انجام کارها
حتما بعد از انجام کارها به خودتان پاداش بدهید. این پاداشها میتواند شامل صرف غذا در رستوران، خریدن وسیله دلخواه برای خود یا گشت و گذار باشند. اگر میخواهید از این روش تاثیر بیشتری ببرید، میتوانید این نوع فعالیت را به زمان محدود کنید.
تعیین عواقب سریع برای انجام ندادن کارها
اگر سریعاً با عواقب انجام ندادن کارهای خودتان مواجه شوید، ممکن است دیگر آنها را به تعویق نیاندازید. به عنوان مثال، به جای ورزش انفرادی در کلاس ورزش ثبت نام کنید. در این صورت اگر در کلاس حاضر نشوید، هزینه خود را از دست میدهید.
خرد کردن اهداف بلند مدت به اهداف کوتاه مدت
رسیدن به اهداف کوتاه مدت باعث در مسیر ماندن میشود. به این ترتیب، همیشه به سمت اهداف بلند مدت حرکت خواهید کرد. گاهی دور بودن از اهداف باعث از بین رفتن انگیزه و اهمالکاری میشود.
برنامهریزی مناسب برای یک روز
در برنامه روزانه خود کارهای سنگین و با حجم بالا قرار ندهید. این نوع برنامهریزی باعث خستگی و فرار از انجام کارها میشود.
برای رفتارهای خود از قبل برنامه ریزی کنید
به عنوان مثال، میتوانید برای جلوگیری از اتلاف وقت برنامههای سرگرمی و بازی را از گوشی خود حذف کنید. همچنین، برای کاهش وزن میتوانید از تهیه مواد غذایی مضر مثل چیپس و پفک جدا خودداری کنید.
شروع هر کاری را آسان کنید
برای شروع هر کاری آن را تبدیل به قدمهای کوچک کنید. به عنوان مثال، یادگیری زبان را با یاد گرفتن روزی یک لغت شروع کنید. اگر کارها را به عادتهای کوچک تبدیل کنید، ادامه انجام آنها آسانتر میشود.
جمعبندی
اهمالکاری از چیزی که به نظر میرسد، متفاوتتر است. این رفتار دلایل زیادی دارد که در مقاله اهمال کاری و تاثیر آن برجنبه های مختلف زندگی به بررسی آنها پرداختیم. افسردگی و نبود سلامت روان میتواند از دلایل دیگر اهمالکاری باشد. اگر متوجه شدهاید دچار اهمالکاری هستید، قبل از سرزنش خود عوامل تاثیرگذار را به دقت بررسی کنید. سپس با استفاده از راهکارهای مختلف ارائه شده میتوانید به تغییر رفتار خود بپردازید. حتماً در مراحل پیشرفتهتر از متخصصین برای درمان کمک بگیرید.