اختلال شخصیت مرزی یکی از شایعترین اختلالات روانی است. درمان این اختلال به دلیل همانندی با سایر اختلالات روانی مثل افسردگی، اختلالات خوردن، خودکشی، مشکلات زناشویی، اعتیاد و غیره و ایجاد بار اقتصادی برای جوامع، همواره مورد توجه ویژهای است. طرحواره درمانی یکی از رویکردهای جدید و موثر درمانی برای اختلال شخصیت مرزی است. در این مقاله سعی شده تا به ارائه اطلاعاتی در مورد آن پرداخته شود.
تعریف طرحواره درمانی
طرحواره درمانی یک درمان ابتکاری و تلفیقی است که توسط جفریای. یانگ (Jeffrey E. Young) برای تغییردادن طرحوارهها یا تلههای زندگی افراد ابداع شده است. این درمان به ویژه برای بیمارانی مناسب است، که مشکلات روانشناختی دیرپا و مزمن داشته و نسبت به درمانهای دیگر مقاوم هستند مثل بیماران بوردرلاین. برای آشنایی بیشتر به مقاله «6 نشانه مهم اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین» مراجعه کنید.
طرحواره درمانی برای اختلال شخصیت مرزی چگونه انجام میشود؟
در این روش مثل سایر درمانهای مبتنی بر رویکرد رفتار درمانی شناختی بیماران در یک ساختار و محدوده مشخص تحت درمان قرار میگیرند. طرحواره درمانی به دلیل اینکه به مشکلات عمیق و دیرپای بیماران میپردازد، ممکن است نسبت به سایر درمانهای شناختی و رفتاری طولانیتر باشد. در جلسات اول فرد مبتلا به شخصیت مرزی از نظر شدت مشکلات و نوع طرحوارهها مورد ارزیابی قرار گرفته و اهداف درمان مشخص میشود. در جلسات بعدی به تغییر طرحوارههای مشکل آفرین پرداخته میشود. در این درمان نیاز است تا مراجع به صورت یک بار در هفته به مشاور یا درمانگر خود مراجعه نماید. بنا به تشخیص طرحواره درمانگر ممکن است مراجع علاوه بر جلسات انفرادی نیاز به جلسات گروهی نیز داشته باشد.
چرا طرحواره درمانی نسبت به سایر روشهای درمانی برای افراد بوردرلاین مناسبتر است؟
به دلیل اینکه از نظر علمی بین نشانههای شخصیت مرزی و تلهها یا طرحواره های مشکل آفرین ارتباط تنگاتنگی وجود دارد، در این روش درمانی تغییر این طرحوارهها مد نظر قرار دارد. این طرحوارهها در سنین پایین زندگی شکل گرفته و بر اثر تکرار تبدیل به یک الگوی غالب در زندگی فرد شده است. لذا، تغییر دادن آنها با روشهای درمانی دیگر دشوارتر است. بر این اساس این روش به عنوان یک رویکرد نوین سعی دارد که به لایههای عمیق ذهن فرد که موجب فعال شدن طرحوارههایش است، وارد شود. بررسی طرحوارهها، آگاهی یافتن فرد از آنها و کاربست تکنیکهای درمانی منجر به ایجاد تغییراتی در آنها میشود. این تغییرات به مرور زمان موجب تعدیل طرحوارهها و بهبودی در نشانههای شخصیت مرزی میشوند.
آیا طرحواره درمانی به صورت آنلاین امکانپذیر است؟
این روش جز رویکردهای جدید درمانی بوده و از قابلیت انعطافپذیری بالایی برخوردار است. در این درمان سعی میشود در هر جلسه تکالیفی به مراجع داده شود. اگر در روان درمانی آنلاین نیز این تکالیف مد نظر قرار گیرد و درمان از طریق چت و ویدئویی صورت گیرد، به احتمال زیاد تاثیرات درمانی مطلوبی خواهد داشت. کما اینکه برخی از شواهد پژوهشی نشان دهنده تاثیر رواندرمانی و مشاوره آنلاین برای درمان انواع اختلالات روانشناختی هستند.
آیا در طرحواره درمانی افراد مبتلا به شخصیت مرزی، به خاطرات ناگوار گذشته نیز پرداخته میشود؟
پرداختن به خاطرات هیجانی و آشفتهساز گذشته بخشی از مشکلات افراد مبتلا به شخصیت مرزی است. این خاطرات به عنوان جزئی جداییناپذیر از طرحواره درمانی محسوب میشوند. در این رویکرد درمانی، افراد از طریق تکنیکهای تجربی و در یک فرآیند زمانی گام به گام با خاطرات ناخوشایند و آزار دهنده گذشته روبرو میشوند. این مواجهه موجب بررسی مجدد خاطرات هیجانی شده و به مرور زمان از حساسیت فرد نسبت به آنها کاسته میشود. بسیاری از افراد دارای شخصیت مرزی وقتی با این تکنیک با خاطرات ناگوار خود مواجه میشوند به یک احساس سبکی و آرامش دست مییابند.
2 دیدگاه دربارهٔ «مهمترین سوالات در مورد طرحواره درمانی اختلال شخصیت مرزی»
سلام
طرحواره درمانی برای افسردگی هم مفیده؟
بله باید ریشه های افسردگی و دلایل اون مشخص بشه و بعد بریم سراغ راه های درمان که یکی از اون میتونه طرحواره درمانی باشه اما نیاز به بررسی دقیق تر هست