Search
Close this search box.
اضطراب اجتماعی

اضطراب اجتماعی و روش‌های کاهش آن

  • شاید برای شما هم پیش آمده باشد که با وجود تسلط کامل در هنگام ارائه کلاسی دچار اضطراب شدیدی شده ­باشید. همچنین، ممکن است در مصاحبه شغلی نتوانسته باشید آن طور که لازم است خود و مهارت‌هایتان را معرفی کنید. قرار گرفتن در چنین موقعیت­‌هایی بسیار آزاردهنده است. این اضطراب حتی می‌­تواند آینده تحصیلی و شغلی شما را تحت تاثیر قرار دهد. اگر شما نیز این اضطراب را تجربه کرده­اید خیلی نگران نباشید. در واقع، قرار گرفتن در محیطی که افراد زیادی به شما چشم دوخته‌­اند و منتظر سخنان شما هستند؛ هر شخصی را دچار اضطراب می­کند. این احساس کاملا طبیعی است اما اگر نتوانید آن را کنترل کنید و در شخصیت شما ثابت شود، شما را بسیار آزار خواهد داد. در این مقاله سعی داریم شما را با اضطراب اجتماعی و روش­‌های کاهش آن آشنا کنیم.

    اضطراب اجتماعی چیست؟

    اختلال اضطراب اجتماعی (SAD) یک ترس و نگرانی مداوم از قرار گرفتن در محیط­‌های اجتماعی و قضاوت شدن است. در چنین شرایطی فرد توانایی کنترل اضطراب خود را ندارد و دچار حملات عصبی، سرخوردگی و افسردگی می­‌شود. این اضطراب به ­طور مستقیم روی زندگی اجتماعی فرد تاثیر می­‌گذارد. افراد زیادی اضطراب اجتماعی را با خجالتی بودن اشتباه می‌­گیرند. افراد دچار این اختلال به تدریج به خانه روی می‌آورند، گوشه گیر می­‌شوند و دوستان خود را از دست می­‌دهند. اضطراب اجتماعی باعث می­‌شود فرد از قضاوت شدن توسط دیگران هراس داشته باشد. کمال­گرایی افراطی و فکر کردن زیاد از نتایج زیان ­بار این باور هستند. به عنوان مثال، فردی را تصور کنید که معلومات بالایی دارد و حرف­‌های مفیدی برای گفتن دارد اما دچار اضطراب اجتماعی است. در چنین شرایطی فرد به دلیل ترسیدن از اشتباه کردن و مسخره شدن هرگز در جمع صحبت نمی­‌کند.

    نشانه‌­های اضطراب اجتماعی

    مانند هر اختلال رفتاری دیگری، اضطراب اجتماعی نیز علائم مشخصی دارد. با مشاهده و تحقیق درباره این علائم می­توان این اختلال را در شخص تشخیص داد. بنابراین، در روند درمان اختلال اضطراب اجتماعی شناخت این نشانه­‌ها به ما کمک می­کند تا با آمادگی بیشتری با آن مواجه شویم. نشانه­‌های اضطراب اجتماعی در هر فرد متفاوت است. در واقع، با توجه به سن، جنس، وضعیت زندگی و مرحله بیماری نشانه‌­ها تغییر می­‌کنند. علائم اضطراب اجتماعی به طور کلی به دو دسته جسمی و رفتاری تقسیم می‌‎­شوند. همان­ طور که می­‌دانید بیماری­‌های روحی روی جسم نیز تاثیر می­‌گذارند. مواردی مانند تنگی نفس، خشک شدن دهان، لرزش اندام­‌های بدن مانند دست، لرزش صدا، سرخ شدن، تاری دید و سرگیجه از نشانه­‌های جسمی اضطراب اجتماعی هستند. علائم رفتاری نقش مهم­تری در تشخیص اختلال دارند. از مهم­ترین نشانه­‌های رفتاری اضطراب اجتماعی می­‌توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • ترس از اشتباه کردن
    • دوری کردن از مواجه شدن با دیگران
    • نگرانی درباره آینده
    • طفره رفتن از بیان عقاید و احساسات
    • داشتن نظر منفی نسبت به نتایج کار

    عوامل موثر بر اضطراب اجتماعی

    افراد به دلایل مختلفی دچار اضطراب اجتماعی می­‌شوند. این اضطراب فقط به دلیل یک عامل ایجاد نمی­‌شود بلکه گروهی از دلایل باعث بروز این اختلال می­‌شوند. به عنوان مثال، میل سرکوب شده در کودکی یکی از عوامل اصلی ابتلا به این اختلال است. افرادی که در کودکی مدام توسط بزرگ­ترها کنترل می­‌شده‌اند تا اشتباه نکنند و در صورت خطا به شدت تنبیه می­‌شده‌اند، در بزرگسالی این اختلال را بروز می‌­دهند. در  واقع، فرد ترسی عمیق را با خود حمل می­‌کند. در چنین شرایطی بهره بردن از مشورت­‌های یک متخصص به شما کمک می‌­کند تا عوامل ریشه­‌ای اختلال را بشناسید. علاوه بر این، عوامل دیگری نیز وجود دارند که باعث بروز اختلال اضطراب اجتماعی می­‌شوند. از مهم­ترین عوامل ایجاد این اختلال می‌­توان به موارد زیر اشاره کرد:

    • آزار جسمی، عاطفی و جنسی
    • مسخره شدن توسط همسالان
    • خشونت در خانواده
    • طلاق والدین
    • وابستگی زیاد به والدین
    • شیوه تربیتی نادرست

    مقاله پیشنهادی: خودآزاری یا مازوخیسم چیست و چه نشانه‌هایی دارد؟

    مشکلات ناشی از اضطراب اجتماعی

    همانطور که در ابتدا گفته شد اضطراب اجتماعی بر جنبه‌­های مختلف زندگی تاثیر می­‌گذارد. اضطراب اجتماعی باعث می­‌شود به فردی ضعیف و منزوی در جامعه تبدیل شوید. فردی که نمی‌­تواند از حقوق خود دفاع کند و مهارت­‌های او بدون استفاده باقی می­‌مانند. این اختلال می‌­تواند در دراز مدت تاثیر مخربی بر روابط عاطفی شما با همسر و فرزندانتان بگذارد. اضطراب اجتماعی شما را به سمت تله سیاه فکر کردن زیاد می­‌کشاند. در چنین شرایطی یک مکالمه دوستانه ساده نیز به یک چالش بزرگ تبدیل می­‌شود. ترس از اشتباه کردن، ترس از ارتباط برقرار کردن و در یک کلام ترس از خود واقعی بودن فرد را ذره ذره نابود خواهد کرد. سایر تبعات اضطراب اجتماعی شامل موارد زیر می­‌شوند:

    • مهارت­‌های ارتباطی ضعیف
    • بدخلقی
    • افسردگی
    • از دست دادن دوستان
    • حساسیت شدید نسبت به انتقاد
    • احتمال مصرف مواد مخدر

    روش­‌های کنترل اضطراب اجتماعی

    خبر خوب این است که اضطراب اجتماعی قابل درمان است. امروزه روش‌­های مختلفی برای کنترل این اختلال وجود دارد. در قدم اول لازم است فرد قبول کند که دچار اضطراب است و برای کنترل آن تلاش کند. در واقع، شما باید زندگی خود را بر مبنای یک برنامه منظم پیش ببرید. در قدم دوم باید از روش­‌های درمانی معتبر که توسط متخصصان و مشاوران ارائه می­شوند، استفاده کنید. اگر قرار است در پروسه درمان دارویی مصرف شود باید تحت نظارت پزشک باشد. در ادامه چند مورد از بهترین روش­‌های درمان اضطراب اجتماعی را بررسی می­‌کنیم.

    تمرین کردن مهارت­‌های اجتماعی

    شما می­‌توانید موقعیت اجتماعی خود را از قبل تمرین کنید و تا حد زیادی استرس خود را کاهش دهید. به عنوان مثال، می­‌توانید متن سخنرانی خود را از قبل آماده کنید و چند بار آن را در جمع خانواده یا دوستان تکرار کنید. سعی کنید کمال‌گرایی خود را در حد مطلوب نگه دارید. نقص را قبول کنید، همان طور که خیلی از زیبایی­‌ها نتیجه نقص هستند. روزی چند خط درباره آرزوها، ترس­ها و مهارت­‌هایتان بنویسید. با دیگران وقت بگذرانید و سعی کنید آنها را درک کنید. همدلی، مسئولیت­‌پذیری و مدیریت خشم از جمله مهارت­‌های اجتماعی هستند که به شما در کنترل اضطراب اجتماعی کمک می­‌کنند.

    صحبت با مشاور و متخصص روانشناس

    در اختلالات روانی استفاده از مشورت­‌ها و نظرات یک فرد متخصص بسیاری از گره‌­ها را باز می­کند. مشاور به صورت تخصصی شما در مسیر درمان اضطراب راهنمایی می­‌کند. درمان دارویی، درمان روانکاوی و گروه درمانی روش­‌های متفاوتی هستند که توسط متخصصان اجرا می­‌شوند. در گروه درمانی فرد در یک محیط امن و آرام قرار می‌­گیرد. در این گروه‌­ها اصولا چند عضو حمایتگر وجود دارند که با صبوری همه حرف­‌های فرد را می‌­شنوند. در گروه درمانی شما با اشخاصی ملاقات می­‌کنید که مشکل شما را دارند و این به شما حس هم ذات پنداری و آرامش تزریق می­‌کند.

    ورزش کردن

    انجام فعالیت بدنی به شما کمک می­‌کند جسم، روح و ذهن خود را در تعادل نگه دارید. یوگا، مدیتیشن، شنا و پیاده­‌روی ورزش­‌هایی هستند که نقش مهمی در کاهش اضطراب دارند. همچنین، سعی کنید تکنیک­‌های تنفس صحیح را یاد بگیرید تا در موقعیت­‌های تنش‌­زا از آنها بهره گیرید.

    صحبت کردن با اطرافیان در مورد مشکل خود

    در مسیر درمان حتما افراد نزدیک زندگی‌تان را در جریان اختلال خود قرار دهید. صحبت کردن با خانواده و دوستان در مورد مسائلی که سخت آنها را ابراز می­کنید به شما کمک می‌­کند تا در موقعیت­‌های اجتماعی از بیان احساسات و اعتقادات خود نترسید.

    کنترل تمرکز

    در موقعیت­‌های اجتماعی شلوغ که لازم است همه حواس خود را جمع کنید، یادگیری کنترل تمرکز کمک زیادی به شما می­‌کند. اگر در هنگام سخنرانی متن خود را فراموش کرده‌اید با اعتماد به نفس از حضار عذر خواهی کنید و به یادداشت­‌هایی که از قبل آماده کرده‌­اید رجوع کنید. تمرینات ذهنی، رژیم غذایی مناسب، سکوت و تهیه چک لیست روزانه از بهترین راهکارهای افزایش تمرکز و کاهش اضطراب اجتماعی هستند.

    جمع‌­بندی

    اضطراب اجتماعی یکی از اختلالات رفتاری شایع در دنیای شلوغ و پرچالش امروز است. اگر این اضطراب کنترل نشود می‌­تواند تاثیر مخربی بر روح و روان فرد بگذارد. خوشبختانه روش‌­های زیادی برای کنترل اضطراب اجتماعی وجود دارد. شما با به کارگیری این تکنیک‌­ها می­‌توانید بخش زیادی از مشکلات ارتباطی خود را رفع کنید. در این مطلب همه نکات مهم در مورد اضطراب اجتماعی و روش­‌های کاهش آن گنجانده شده است. بنابراین، اگر از این اختلال رنج می‌­برید یا یکی از نزدیکان شما دچار این نوع اضطراب شده، از مطلب فوق برای افزایش سرعت بهبودی او بهره ببرید.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱۵ رای
    به اشتراک گذاری:

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *