Search
Close this search box.
بوردرلاین در مردان

نشانه‌های اختلال شخصیت مرزی (BPD) یا بوردرلاین در مردان + پرسشنامه

  • اختلال شخصیت مرزی (BPD) یا بوردرلاین یک اختلال شایع در جمعیت عمومی است. این اختلال شخصیتی با توجه به نوع علایم و نشانه‌­هایی که دارد می­‌تواند عملکرد فرد را به شدت تحت تاثیر قرار دهد. بیماران مبتلا به این اختلال، نسبت به سایر اختلالات شخصیت مشکلات بیشتری در روابط اجتماعی، شغلی و عاطفی دارند. اگرچه اختلال شخصیت مرزی (BPD) یا بوردرلاین با علایم و نشانه­‌های خاصی در افراد بروز می­کند، اما علایم و نشانه­‌های این اختلال در زنان و مردان معمولاً بطور متفاوت ظاهر می­‌شود. به عنوان مثال، مردان مبتلا به شخصیت مرزی (BPD) عمدتاً پرخاشگری، عصبانیت شدید و تکانشگری را نشان می‌­دهند؛ در حالی که زنان مبتلا بیشتر دارای علایمی چون تغییرات ناگهانی در خلق و خو و رفتارهای خودآزاری هستند. همچنین مردان دارای شخصیت مرزی بیشتر احتمال دارد که به اختلال مصرف همزمان مواد مبتلا شوند، در حالی که زنان مبتلا به شخصیت مرزی (BPD) بطور همزمان ممکن است دارای علایم اختلال خلقی یا اختلال خوردن باشند. با توجه به وجود تفاوت در علایم اختلال شخصیت مرزی (BPD) یا بوردرلاین در میان زنان و مردان، در این مقاله تلاش شده است تا به این موضوع پرداخته شود. این مقاله به شما کمک می‌­کند تا درک کنید که زندگی مردان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین چگونه است. همچنین در این مقاله به این موضوع اشاره شده که چرا مردان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، عمدتاً دیرتر از زنان برای درمان بیماری خود مراجعه می­‌کنند و سخت­‌تر در فرایند تراپی یا روان­درمانی قرار می­‌گیرند.

    نشانه­‌های شخصیت مرزی (BPD) یا بوردرلاین در مردان

    همانگونه که گفته شد، علایم و نشانه‌­های شخصیت مرزی (BPD) یا بوردرلاین در مردان متفاوت­تر از زنان ظاهر می­‌شود. علایم و نشانه­های شایع در مردان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی شامل موارد زیر است:

    عصبانیت سریع و مشکل در کنترل خشم

     مردان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی معمولاً خیلی سریع و بطور ناگهانی عصبانی می‌­شوند. آنها ممکن است حین عصبانیت، فریاد بزنند یا چیزهایی را بشکنند. این افراد در کنترل خشم خود نیز مشکل داشته و معمولاً حین عصبانیت، خشمی را نشان می‌­دهند که تناسبی با موقعیت ندارد.

    هیجان طلبی و نوجویی

    اکثر مردانی که از نشانه­‌های شخصیت بوردرلاین رنج می‌­برند ممکن است از کارهای روتین به سرعت خسته شوند و به دنبال کارهای جدید برای انجام، یا تجربه کردن چیزهای جدید باشند. از منظر روانشناسی شخصیت، به این ویژگی «نوجویی» می­‌گویند. این ویژگی معمولاً باعث می­‌شود که چنین افرادی دارای یک سابقه طولانی در تغییر شغل، تغییر پارتنر و تغییر محل زندگی و غیره باشند. ناگفته نماند زنان مبتلا به شخصیت مرزی یا BPD نیز ممکن است این ویژگی را داشته باشند، اما این موضوع در مردان شایع­‌تر است.

    تغییرات یا نوسانات خلقی

    یکی دیگر از نشانه­های شایع در مردان دارای شخصیت مرزی یا بوردرلاین، تغییرات یا نوسانات خلقی است. تغییرات خلق و خو در این افراد به گونه‌­ای است که حتی اتفاقات و موضوعات پیش پا افتاده نیز ممکن است به شدت آنها را از نظر احساسی متاثر سازد.

    احساس پوچی و بی­‌هدفی

    در کنار نوسانات خلقی، تغییر در علایق و ارزش­‌ها نیز در مردان مبتلا به اختلال شحصیت بوردرلاین زیاد دیده می­‌شود. چنین افرادی ممکن است در مورد دیدگاه خود در زندگی مطمئن نباشند و یا درک درستی از “نقش خود” در زندگی نداشته باشند. این مساله به شدت خلق آنها را تحت تاثیر قرار می‌­دهد.

    بوردرلاین در مردان

    رفتارهای شتابزده، تکانشی و پرخطر

    از دیگر نشانه‌­های شایعی که در بین مردان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی دیده می­‌شود، داشتن رفتارهای تکانشی است. تکانشگری باعث می­‌شود فرد بصورت نسنجیده و شتابزده تصمیم بگیرد. این شتابزدگی حتی در تصمیمات مهم زندگی نیز دیده می­‌شود. گاهی اوقات وجود ویژگی تکانشگری در این افراد، موجب انجام رفتارهای پرخطر (High risk) در آنها می‌­شود. رفتارهای پرخطر ناشی از تکانشگری در بین مردان بسیار شایع­تر از زنان دارای علایم بوردرلاین است.

    رفتارهای پرخطر رایج در میان مردان مبتلا به شخصیت مرزی ممکن است شامل موارد زیر باشد:

    • خرید افراطی، حتی اگر پول کافی نداشته باشند (ولخرجی)
    • داشتن رابطه جنسی بدون محافظت نشده و/یا داشتن چندین شریک جنسی همزمان
    • سوء استفاده از مواد (مانند الکل، داروها یا مواد اعتیادآور غیرقانونی)
    • رانندگی خطرناک (رانندگی با بی­احتیاطی)
    • خوردن مقدار زیادی غذا به یکباره (پرخوری)

    خوب یا بد انگاشتن افراطی 

    مردانی که با اختلال شخصیت مرزی زندگی می­‌کنند اغلب دنیا را به گونه افراطی “خوب یا بد” می­‌بینند. به عنوان مثال، آنها فکر می­‌کنند مردم یا “همه خوب” هستند یا “همه بد”، و در باور آنها حد وسطی وجود ندارد. این امر باعث می­‌شود که با یک تفکر مطلقِ سیاه یا سفید به اطرافیان و روابط نگاه کنند. چنین افرادی اغلب نظرات خود را در مورد دیگران تغییر می‌­دهند. به همین دلیل، کسی که از نظر آنها یک روز دوست صمیمی و رفیق شفیق است، روز دیگر مانند یک دشمن به نظر می­رسد و شایسته اعتماد نیست. وجود چنین تفکری یکی از دلایل شکست افراد دارای شخصیت مرزی یا بوردرلاین در روابط بین­فردی و روابط عاطفی است.

    داشتن خلق و خوی انفجاری

    مردان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی یا BPD گاهی ممکن است به دلایلی، آنقدر عصبانی باشند که بخواهند به خود یا شخص دیگری صدمه بزنند. به این ویژگی خلق و خوی «انفجاری» گفته می‌­شود. این خلق و خو اغلب موجب بروز رفتارهای پرخاشگرانه و درگیری­‌ها در چنین مردانی می­‌شود. به دلایل فرهنگی بروز چنین رفتارهایی شاید از مردان چندان دور از انتظار نباشد، در حالی که برای زنان ممکن است از نظر اجتماعی امری ناپسند به نظر برسد. این تفاوت دیدگاه ممکن است موجب پنهان ماندن علایم و نشانه­‌های اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین در مردان شود. در واقع، ممکن است وجود این دیدگاه اجتماعی به مردان موجب شود آنها واقعاً ندانند که از علایم چنین اختلالی رنج می‌­برند.

    اختلالات روانی همبود با اختلال شخصیت مرزی در مردان

    افرادی که با اختلال شخصیت مرزی یا BPD  زندگی می­‌کنند ممکن است مسایل سلامت روان دیگری نیز داشته باشد. آنها همچنین می‌­توانند دارای مشکلات جسمی و طبی باشند. گاهی اوقات، وجود این شرایط بر یکدیگر تأثیر می­‌گذارند. هنگامی که یک فرد چندین بیماری یا ختلال را به طور همزمان دارد، به این بیماری­‌ها یا اختلالات “بیماری یا اختلال همبود” می­گویند. در مردان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی معمولاً اختلالات زیر به صورت همبود دیده می­‌شود:

    بیش‌­فعالی یا ADHD

    اختلال بیش­‌فعالی یا ADHD یکی از شایع­ترین اختلالات همزمان در میان مردانی است که از شخصیت مرزی رنج می­‌برند. ابتلای همزمان به ADHD با توجه به ماهیت علایمی که دارد، ممکن است تشخیص و درمان فرد مبتلا به BPD را چالش برانگیز کند.

    اختلال مصرف مواد (SUD)

    مردانی که از اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین رنج می­‌برند ممکن است به اختلالات مصرف مواد، به مصرف الکل هم وابستگی داشته باشند. در یک مطالعه نشان داده شد که حدود 75 درصد از مردان مبتلا به شخصیت مرزی در طول زندگی خود دارای اختلال مصرف مواد (SUD) نیز بوده‌­اند. مصرف الکل یا مواد مخدر ممکن است رفتارهای مرتبط با BPD مانند تکانشگری، افکار خودکشی و آسیب­‌رساندن به خود را بدتر کند. از طرف دیگر شخصیت مرزی ممکن است منجر به شدت علائم اختلال مصرف مواد در افراد شود.

    وجود همزمان اختلال مصرف مواد و شخصیت مرزی می­‌تواند درمان را چالش برانگیز کند. تحقیقات نشان می‌­دهد که مردان مبتلا به اختلال همزمان مصرف مواد و شخصیت مرزی با احتمال بیشتری برنامه‌­های درمان اختلال مصرف و سوء مصرف مواد را رها می­‌کنند.

    خودآزاری و آسیب زدن به خود

    افرادی که با نشانه­‌های اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین زندگی می­‌کنند بیشتر در معرض خطر آسیب به خود هستند. این آسیب زدن به خود شامل خودآسیبی غیرخودکشی‌­گرا (NSSI) و رفتارهای خودکشی­‌گرایانه است. بطور تقریبی 60 تا 85 درصد از افراد مبتلا به اختلال شحصیت مرزی عمداً به خود صدمه می‌­زنند. در این میان، زنان بیشتر درگیر بریدن عمدی هستند (مانند بریدن با چاقو، تیغ یا شیشه شکسته)، در حالی که مردان بیشتر به بدن خود ضربه می زنند (مثل کوبیدن سر به دیوار و کوبیدن مشت به خود).

    بوردرلاین در مردان

    نشانه‌­های خودآزاری و آسیب زدن به خود

    وجود برخی از نشانه‌ها و رفتارها می‌تواند به معنی این باشد که فردی که می‌شناسید ممکن است رفتارهای خودآزارگرانه یا خود آسیب‌­رسان داشته باشد. در ادامه به برخی از این نشانه­‌ها اشاره می‌­شود:

    • داشتن جای زخم، خراش، کبودی یا سوختگی روی بدن
    • داشتن اجسام نوک تیز در اطراف (در اتاق، روی میز و غیره)
    • پوشیدن آستین بلند یا شلوار
    • تلاش برای پوشاندن پوست خود

    اگرچه وجود نشانه‌­هایی که در بالا به آنها اشاره شد ممکن است وجود خودآزاری و آسیب زدن به خود را نشان دهد، اما ممکن است قطعی نباشد. برای برای اطمینان از این امر باید به سایر نشانه‌­های اختلال شخصیت مرزی در فرد هم توجه کرد.

    اقدام به خودکشی

    شواهد نشان داده‌­اند افرادی که دارای علایم اختلال شخصیت مرزی هستند بیش از دیگران در معرض خودکشی قرار دارند. در یک مطالعه نشان داده شد که مردان مبتلا به BPD در مقایسه با زنان مبتلا، بیشتر در معرض خطر برای خودکشی هستند.

    سایر اختلالات سلامت روان

    مردان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی، در مقایسه با زنان مبتلا خشم بیشتری را نشان می­‌دهند. این امر باعث بروز رفتارهای پرخاشگرانه در میان مردان مبتلا به BPD می­شود. علاوه بر همبودی با خشم، احتمال بیشتری دارد که مردان مبتلا به BPD بطور همزمان دارای نشانه­‌های اختلال شخصیت ضد اجتماعی، شخصیت پارانوئید، شخصیت منفعل ـ پرخاشگر، شخصیت خودشیفته یا سادیست باشند. طبق بررسی­‌های انجام شده علایم اختلال شخصیت ضد اجتماعی در مردان مبتلا به شخصیت مرزی شایع­تر است.

    از نظر همبودی با سایر اختلالات، در زنان مبتلا به شخصیت بوردرلاین یا BPD؛ اختلالات خوردن، اختلالات خلقی، اضطراب و اختلال استرس پس از سانحه (PTSD) شایع­تر از مردان است.

    مقاله پیشنهادی: آشنایی با موثرترین روش‌های درمان اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین

    آیا تست اختلال شخصیت مرزی (BPD) وجود دارد؟

    امروزه برای تشخیص و غربال اختلال شخصیت مرزی (BPD) از ابزارها و پرسشنامه‌­های مختلفی استفاده می­‌شود. در ادامه، پرسشنامه غربالگری اختلال شخصیت مرزی (BPD) که توسط زانارینی و همکاران (2003) ساخته شده، آورده شده است. با پاسخ دادن به این پرسشنامه کوتاه، به راحتی می­توانید به وجود نشانه­‌های کلی اختلال شخصیت مرزی در خود پی ببرید. خاطر نشان می­‌شود که به دلیل پیچیدگی­‌های ذهن و ناشناخته بودن بسیاری از ابعاد روانشناختی انسان، تشخیص قطعی اختلالات روانی و از جمله اختلال شخصیت مرزی (BPD) یا بوردرلاین فقط باید توسط یک متخصص سلامت روان یا یک رواشناس بالینی انجام شود. با این حال، پاسخ دادن به سؤالات پرسشنامه غربالگری زیر می­تواند برای شما این دیدگاه را فراهم کند که آیا نیازمند ارزیابی تخصصی هستید یا خیر.

    دستور اجرای پرسشنامه

       برای بررسی وجود علایم و نشانه­‌های اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین در خود به سوال­های این پرسشنامه بصورت بلی (1) یا خیر (0) پاسخ دهید. برای پاسخگویی به سوال­‌ها به احساسات، افکار، رفتار و روابط خود مراجعه کنید و درست بودن یا نبودن آن را مشخص کنید.

    بلی خیر
    1 آیا روابط نزدیک شما به دلیل مشاجرات زیاد یا جدایی‌­های مکرر دچار مشکل شده است؟ 1 0
    2 آیا عمداً به خود آسیب جسمی رسانده‌اید (مثلاً به خود مشت زده باشید، بدن خود را بریده باشید، بدن خود را سوزانده باشید)؟ اقدام به خودکشی چطور؟ 1 0
    3 آیا حداقل دو مشکل مرتبط با تکانشگری یا رفتار لحظه‌­ای داشته‌­اید (مثلاً پرخوری افراطی و خرج کردن، ولگردی، نوشیدن زیاد مشروب و پرحرفی غیر قابل کنترل و غیره)؟ 1 0
    4 آیا خُلق شما به شدت تغییر می­‌کند یا به اصطلاح مودی هستید؟ 1 0
    5 آیا خیلی وقت­ها احساس عصبانیت می­‌کنید؟ آیا اکثر اوقات با عصبانیت و طعنه‌­آمیز واکنش نشان می­‌دهید؟ 1 0
    6 آیا اغلب نسبت به دیگران بی‌­اعتماد هستید؟ 1 0
    7  آیا اغلب احساس غیرواقعی بودن می­کنید یا اینکه احساس کنید چیزهای اطرافتان غیر­واقعی هستند؟ 1 0
    8 آیا به طور مزمن احساس پوچی می­‌کنید؟ 1 0
    9  آیا احساس می­‌کنید که اغلب اوقات نمی­‌دانید چه کسی هستید یا چه هویتی دارید؟ 1 0
    10 آیا تا به حال تلاش افراطی برای اجتناب از احساس رها شدن یا جلوگیری از طرد شدن انجام داده‌­اید (مثلاً اینکه بارها با کسی تماس گرفته باشید تا به خودتان اطمینان دهید که او هنوز به شما اهمیت می­‌دهد، از او التماس کنید که شما را ترک نکند، یا از نظر فیزیکی به او چسبیده باشید)؟ 1 0

     روش نمره­‌گذاری و تفسیر پرسشنامه

    در این پرسشنامه غربالگری نمره کلی شما بین 0 تا 10 متغیر خواهد بود. کسب نمره 7 و بالاتر در این مقیاس می­تواند به منزله وجود علایم و نشانه‌‌­های اختلال شخصیت مرزی (BPD) یا بوردرلاین در شما باشد. اگر هم نمره کلی شما 5 یا 6 باشد بهتر است توسط یک متخصص روانشناسی بالینی یا سلامت روان ارزیابی شوید. نمرات کمتر از 4 نشان می­‌دهند که به احتمال زیاد در شما علایم و نشانه­‌های اختلال شخصیت مرزی وجود ندارد. با این حال، حتی در زمان وجود نمره پایین­تر از 7 و برای اطمینان بیشتر می­‌توانید از مشاوره تخصصی در زمینه اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین برخوردار باشید.

    پرسشنامه غربالگری شخصیت مرزی

    درمان اختلال شخصیت مرزی در مردان

    شواهد نشان می‌­دهد که از نظر جنسیتی، زنان مبتلا به اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین بیشتر از مردان به دنبال درمان هستند. زنان همچنین بیشتر احتمال دارد برای درمان علائم BPD دارو مصرف کنند یا برای روان­درمانی مراجعه کنند. اما مردان مبتلا به BPD زمانی برای درمان مراجعه می­‌کنند که درصدد درمان یک اختلال روانی دیگر مثل اختلالات مصرف مواد باشند. این امر باعث می­‌شود که بطور کلی مردان دارای شخصیت مرزی یا بوردرلاین تمایل چندانی برای شروع و تداوم درمان اختلال خود نداشته باشند.

    جلسات تراپی یا روان­‌درمانی برای درمان اختلال شخصیت مرزی در زنان و مردان بهترین انتخاب بوده و بسیار موثر است. درمان این اختلال می‌تواند به افراد مبتلا کمک کند مهارت‌هایی برای مدیریت و مقابله با شرایط خود یاد بگیرند و زندگی باثبات‌تر و لذت بخش‌تری داشته باشند.

     برای مراجعینی که مبتلا به این اختلال هستند و یا اطرافیان آنها از این بیماری رنج می­‌برند، همواره این سوال مطرح است که بهترین روش درمان اختلال شخصیت مرزی چیست؟ به صورت قطعی نمی­‌توان گفت کدام روش روان­درمانی برای درمان این اختلال موثرتر است، اما شواهد پژوهشی و مطالعات انجام شده نشان می­‌دهد که برخی از روش­‌های تراپی یا روان­درمانی تاثیرات بیشتری نسبت به سایر روش‌­ها، در درمان اختلال شخصیت مرزی (BPD) یا بوردرلاین دارند.

    امروزه چهار روش روان­درمانی مبتنی بر شواهد یا Evidence-Based‌ وجود دارد که در درمان اختلال شخصیت مرزی موثرند. بطور کلی، این درمان­‌ها در دو طبقه درمان­‌های شناختی ـ رفتاری (Cognitive –Behavior Therapies) و درمان­‌های روان­‌پویشی (Psychodynamic Therapies) برای اختلال شخصیت مرزی قرار می­‌گیرند. درمان­‌های شناختی ـ رفتاری شامل رفتاردرمانی دیالکتیکی (DBT) و طرحواره­درمانی (SFT) است. درمان­های روانپویشی موثر و تایید شده در درمان اختلال شخصیت مرزی نیز شامل درمان مبتنی بر ذهنی­‌سازی (MBT) و روان­درمانی متمرکز بر انتقال (TFP) است. برای آشنایی بیشتر با این درمان­‌ها توصیه می­‌شود مقاله “آشنایی با موثرترین روش‌های درمان اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین” را مطالعه نمایید.

    بوردرلاین در مردان

    آیا درمان دارویی در درمان اختلال شخصیت مرزی مردان موثر است؟

    هانگونه که گفته شد موثرترین روش برای درمان اختلال شخصیت مرزی (BPD)، تراپی یا روان­درمانی است. لذا، مزایای تجویز دارو برای درمان اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین نامشخص است. بر این اساس ارائه دهندگان مراقبت‌های بهداشتی معمولاً دارودرمانی را به عنوان درمان اصلی و اختصاصی برای اختلال شخصیت مرزی توصیه نمی‌کنند. اما در برخی موارد، پزشک متخصص ممکن است با توجه به شدت و وخامت علایم داروهایی را برای درمان تجویز کند. این داروها اغلب در صورتی تجویز می­‌شوند که فرد بطور همزمان دارای افسردگی، اضطراب، علایم اختلال دوقطبی، خودکشی و غیره باشد.

    سخن پایانی

    اختلال شخصیت مرزی در مردان به اندازه زنان تشخیص داده نمی­شود. این بدان معنا نیست که مردان از BPD رنج نمی­برند بلکه می­‌تواند ناشی از این امر باشد که مردان به اندازه کافی به وجود این اختلال حساس نیستند. فردی که با شخصیت بوردرلاین  زندگی می­‌کند ممکن است احساسات شدیدی داشته باشد که اغلب متغیر است. چنین فردی ممکن است یک دقیقه خیلی غمگین و لحظه بعد به شدت عصبانی باشد. مردانی که دارای اختلال شخصیت مرزی هستند گاهی اوقات کارهای خطرناکی انجام می­‌دهند یا به خود آسیب می­‌زنند. چنین افرادی اغلب در روابط دچار مشکل هستند و زندگی با آنها بسیار طاقت‌­فرسا است.

    افراد مبتلا به BPD ممکن است به دیگران اعتماد نکنند و فکر کنند که مردم می‌­خواهند به آنها صدمه بزنند. اگرچه دلیلی بر درستی این باور وجود ندارد اما ممکن است همچنان طبق آن با دیگران رفتار کنند. این عدم اطمینان در مردان با شخصیت بوردرلاین بیشتر از زنان دیده می­‌شود. با توجه به ماهیت اختلال شخصیت مرزی در مردان، در صورتی که در خود یا پارتنرتان به وجود علائم و نشانه­‌های شخصیت مرزی شک دارید بهتر است حتماً از یک تراپیست متخصص در زمینه اختلالات شخصیت مشورت بگیرید. در صورت داشتن علائم BPD و به دلیل نامشخص بودن پیامدهای این اختلال هرچه زودتر برای درمان آن اقدام کنید سریع­تر به نتیجه مطلوب خواهید رسید.

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۱۶ رای
    به اشتراک گذاری:

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *