همانطور که قبلاً به این مسئله اشاره کردهایم، کوچ یا مربی فردی به اشخاص برای دستیابی به موفقیت در حوزههای مختلف زندگی شخصی، شغلی و زندگی حرفهای و روابط کمک میکند. ما در این مقاله به اینکه کوچینگ چیست؟ کوچینگ خوب چه ویژگیهایی دارد؟ و اهمیت کوچینگ فردی در زندگی ما چه میزان است؟ اشاره خواهیم کرد.
تعریف کوچینگ فردی
مربی یا کوچ به اشخاص کمک میکند با استفاده از دانش، مهارت و تجربه او بتوانند به موفقیت دست یابند. اشخاص میتوانند با کمکها و راهنماییهای کوچ در مسیر رشد و پیشرفت قدم بردارند. کوچها هیچگونه دستوری به مراجع خود برای انجام کارهای مختلف نمیدهند. بلکه آنها با راهنماییها و مشاورههای غیر مستقیم به اشخاص کمک میکنند، به نتایج دلخواه خود دست یابند. کوچها در حوزههای مختلفی همچون روابط، مالی، تحصیلی و شغلی خدمات ارائه میکنند. هر فرد با توجه به نیاز و خواستههایش میتواند در یکی از این حوزهها خدمات و مشاورههای لازم را دریافت کند. معمولاً جلسات کوچینگ طولانی مدت چندین ماهه و چندین ساله هستند. به همین علت، با توجه به نیاز مراجع مدت زمان جلسات افزایش یا کاهش مییابند. جلسات کوچینگ عملکرد محور هستند و باعث تشویق افراد تحت آموزش برای ارائه عملکرد درست در نقشهایشان میشود.
چرا به یک کوچ نیاز داریم؟
اگر در زندگی شخصی، تجاری، شغلی، روابط و غیره حال خوبی دارید اما میخواهید بهتر باشید، کوچ یا مربی میتواند به شما کمک کند. بد نیست بدانید، کوچینگ مداخله در شرایط بحران نیست و نمیتوان آن را روش درمانی جایگزین برای روان درمانی یا پیشنهادات تخصصی در زمینههای مختلفی مانند وکالت، حسابداری، پزشکی و غیره، دانست. در حقیقت، زمانی که شما خواهان بهتر شدن و ارتقای خود هستید، کوچ میتواند به شما کمک کند. گاهی افراد برای ارتقا و بهبود مهارتهای خود مربی یا کوچ استخدام میکنند زیرا میدانند پتانسیل بیشتری برای ارتقا زندگی خود دارند. در واقع، برخی از مراجعان بر این باورند که ارتقا و رشد آنها بزرگترین منبع شادیشان است.
تغییر یکی از دشوارترین مراحل زندگی است. حتی اگر این تغییر همان چیزی باشد که میخواهید. تغییراتی همچون عوض کردن شغل، طلاق گرفتن، نقل مکان به شهر یا کشور جدید، بازگشت به دانشگاه و ازدواج همگی جز این تغییرات دشوار هستند. در این زمان کوچ یا مربی به شما کمک میکند بتوانید تصمیمات مهم زندگی خود را به راحتترین حالت ممکن اتخاذ کنید.
با توجه به یافتههای متخصصان بسیاری از تصمیمات ذهنی ما از روی عادت و بر اساس ناخودآگاهمان رخ میدهند. شما با راهنماییهای یک مربی خوب میتوانید تفکرات عادتی و باورهای ناخودآگاه خود را تا حد زیادی تغییر دهید. یک مربی خوب شما را همانطور که هستید بدون هیچگونه قضاوتی آنالیز میکند و سپس به شما برای بهترین خود بودنتان کمک میکند. اگر در برههای از زندگی هستید که انجام بعضی امور سطحی به نظر میرسند، حتماً از کمک یک مربی خوب بهره ببرید.
اگر خواهان یک زندگی متوسط و معمولی هستید، مشکلی وجود ندارد. اما افرادی که خواستههای بزرگی دارند، باید قبل از دستیابی به خواستههایشان خود را آماده کنند. آنها به ویژگیهایی همچون وجود محیط فیزیکی حمایتکننده، سازماندهی بیشتر امور، استراحت کافی، مدیریت استرس نیازمند هستند. در غیر این صورت خواستههایشان غیر قابل دستیابی خواهد بود. مربیان خوب به آنها کمک میکنند تا بتوانند شخصیت خود را ارتقا دهند.
مقاله پیشنهادی: «ضرورت مدیریت خشم | تاثیر کوچینگ بر خشم»
در فرآیند کوچینگ فردی چه اتفاقاتی میافتد؟
درباره کوچینگ فردی میتوان گفت که کوچینگ، رویکردی کاملاً جدید و کاربردی برای توسعه پتانسیلهای شخصی اشخاص در بخشهای مختلف زندگی است. در واقع، کوچینگ یک روش عالی برای دستیابی به موفقیت و رشد فردی است. اما در کوچینگ فردی چه مراحلی طی میشود؟
اولین مرحله، خلق یک رابطه متقابل مبتنی بر اعتماد است.
بدون وجود اعتماد نمیتوان یک رابطه قوی بین مراجع و کوچ ایجاد کرد. به همین علت، اولین مرحله خلق رابطهای امن است.
مرحله دوم، برگزاری جلسه است.
در این مرحله با توجه به نیاز فرد یک جلسه دوستانه و بدون قضاوت برای دستیابی به رشد و ارتقای فرد برگزار میشود.
مرحله سوم، خلق یک برنامه بین مراجع و کوچ است.
مهمترین مرحله در فرآیند کوچینگ فردی ساخت یک برنامه عملگرایانه است. وجود این برنامه کمک میکند، فرد نقشه راهی برای مسیر خود داشته باشد و با توجه به آن مسیر خود را سپری کند.
مرحله چهارم، شناسایی گزینههای جایگزین است.
در این مرحله، به کمک کوچ میتوان راهحلهای جایگزین برای بهبود یا اصلاح مشکلات و عادات منفی در نظر داشت. هدف شما از این مرحله انتخاب عادات و افکار مثبت و رشد آنها است. این مرحله نیازمند مهارت بالای کوچ یا مربی است.
مرحله پنجم، تعهد به گزینه جایگزین است.
تعهد داشتن به برنامه و رفع بهانهها و مشکلات باعث میشود فرد سریعتر ارتقا پیدا کرده و به نتایج مدنظر خود دست یابد.
در آخر، باید به بازبینی نتایج پرداخت.
مرحلهای بسیار موثر و کاربردی بازبینی و آنالیز نتایج است. آنالیز نتایج به این مسئله که فرد در کدام مرحله قرار دارد، کمک میکند.
یک کوچ خوب باید دارای چه ویژگیهایی باشد؟
اینکه از کجا بفهمید فردی یک کوچ یا مربی خوبی است، به هیچ وجه کار آسانی نیست. اما برای این کار باید برخی مهارتها، تواناییها و رفتارهای کوچ خود را بررسی کنید. بطور معمول کوچ یا مربی که ویژگیهای ذیل را دارد، احتمالاً از شایستگی مطلوبی برخوردار است:
از هنر گوش دادن فعال بهرهمند هستند.
گوش دادن فعال رمز تاثیر گذاری و موفقیت هر رابطهای است. علت هم این است در صورتی که کوچ به شما خوب گوش ندهد نمیتوانید رابطه قوی را با وی شکل دهید. شنوندگان فعال صاف نشسته و در طول جلسه یادداشتبرداری میکنند. سؤالاتی باز پرسیده و به بحث و گفتگو جریان میدهند.
آنها خواهان به اشتراک گذاری مهارتها، دانش و تخصص خود هستند.
مربیان و کوچها فقط به فکر خود نیستند بلکه به موفقیت مراجع خود نیز اهمیت میدهند. بهترین مربیان قدرت سازندگی دارند و به ارتقای مهارتها و تجربههای مثبت زندگی افراد کمک میکنند. آنها فعالانه روی موفقیت دیگران سرمایه گذاری میکنند و خواهان مشاهده نتایج مثبت در زندگی مراجع خود هستند.
کوچها براساس یک الگوی مثبت عمل میکنند.
بهترین مربیان به کار خود افتخار میکنند و خواهان رشد مراجع خود هستند. آنها واقعاً شغل خود را دوست داشته و به آن اهمیت میدهند و خواهان کسب موفقیت از برنامه مربیگری خود هستند.
تمرکز آنها بر کمک به دیگران است.
مربیان خوب ارزش زیادی برای راهنمایی و کمک به افراد و حل مشکلات شخصی و حرفهای آنها دارند. علاوه بر این، آنها با کمک به دیگران نقاط قوت و ضعف آنها را درک کرده و اهداف شغلی مناسبی برای خود تعیین میکنند.
کوچها دائماً در حال یادگیری و رشد هستند.
کوچها به خوبی میدانند میتوانند از هر شخصی چیزی بیاموزند، بنابراین فعالانه به دنبال فرصتهایی برای آموزش هستند. آنها میدانند که میتوانند از مراجع خود نکات جدیدی بیاموزند. به این ترتیب، علاوه بر کتاب، در دوره و جلسات مختلف شرکت کرده و دائماً در حال یادگیری هستند.
جمعبندی
حتما نکات ذکر شده را قبل از اینکه به انتخاب یک کوچ بپردازید، مدنظر داشته باشید. ما در این مقاله، به اهمیت کوچینگ فردی و تاثیرات ریز و درشت آن در زندگی اشاره کردهایم. شما با توجه به تک تک این نکات میتوانید به ارتقای بخشهای مختلف زندگی خود کمک کنید. توجه داشته باشید، برای استفاده از راهنماییهای یک کوچ حتماً نیازمند تجربه بحران در زندگی خود نیستید، بلکه میتوانید زندگی معمولی خود را با کمک کوچ یا مربی خود ارتقا دهید.