Search
Close this search box.
نحوه برخورد با اختلال شخصیت مرزی

بهترین روش برخورد با افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی

  • احتمالاً تا به حال نمایش بندبازها را تماشا کرده­‌اید. افرادی که روی یک بند باریک حرکت می‌کنند و هر لحظه احتمال سقوط آنها وجود دارد. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی نیز دقیقاً روی نوار باریکی از احساسات، ترس­ها و آرزوها حرکت می­‌کنند. این افراد برای فرار از مشکلات به رفتارهای پرخاشگرانه و غیرقابل کنترلی روی می‌­آورند. احتمال فروپاشی شخصیتی و خودکشی در این افراد زیاد است. اگر قصد برقراری ارتباط و زندگی با این افراد را دارید با ما همراه باشید تا در مورد نحوه مناسب برخورد با افراد دارای اختلال شخصیت مرزی آشنا شوید.

    اختلال شخصیت مرزی؛ علائم و نشانه­‌های آن

    افراد با اختلال شخصیت مرزی بی­‌ثباتی عاطفی شدیدی دارند؛ به طوری که ممکن است در یک لحظه احساسات مختلفی را تجربه کنند. بدین صورت که آنها لحظه­‌ای شاد و سرخوش بوده و در لحظه‌ای بعد غمگین و افسرده هستند. این افراد به دلیل ضعف در روابط ترس شدیدی از طرد شدن دارند. در این شرایط فرد مدام به این موضوع فکر می­‌کند که نزدیکانش قصد ترک او را دارند. افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی در شرایط تنش‌­زا رفتارهای پرخطری نشان می­‌دهند. آنها ممکن است دست به خودزنی بزنند، وسایل را بشکنند و تهدید به خودکشی کنند. در درمان اختلال شخصیت مرزی مسئولیت شما به عنوان حامی و پشتیبان بسیار مهم است. این افراد در روابط شخصی خود نیز تعادل ندارند. ممکن است یک روز به شدت به یک نفر علاقه­‌مند شوند و روز بعد به چشم یک دشمن به او نگاه کنند. مهم­ترین علائم اختلال شخصیت مرزی شامل موارد زیر می­‌شود:

    • روابط ناپایدار
    • ترس از رها شدن
    • نداشتن تصویر واضح از شخصیت خود
    • رفتارهای خودآزارگرانه و ویرانگر
    • احساس پوچی و سردرگمی مداوم
    • نوسانات عاطفی شدید

    دلایل ابتلا به اختلال شخصیت مرزی

    با شناخت دلایل ابتلا به این اختلال می­‌توانید بهترین روش در برخورد با اختلال شخصیت مرزی را به کار گیرید. عوامل محیطی، فرهنگی و اجتماعی نقش مهمی در شکل­‌گیری این اختلال دارند. با بررسی زندگی افراد مبتلا به شخصیت مرزی متوجه می­‌شویم ریشه اصلی مشکل آنها از کودکی نشأت می­‌گیرد. اکثر این افراد در کودکی در معرض سوء استفاده، پرخاش والدین و طردشدگی از سوی والدین بوده‌­اند. در برخی موارد اختلال در عملکرد مغز باعث تشدید این حالت می­‌شود. همچنین، سابقه خانوادگی و ژنتیک احتمال ابتلا به این اختلال را افزایش می‌­دهد.

    نحوه برخورد با اختلال شخصیت مرزی

    رابطه عاطفی با فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی

    اگر فرد مورد علاقه /همسر شما مبتلا به این اختلال است، باید نحوه برخورد مناسب با اختلال شخصیت مرزی را بیاموزید. در واقع، برای کمک به رابطه‌­تان باید آگاهانه با این اختلال آشنا باشید. شما باید خود را برای موقعیت­‌های حساس آماده کنید. با مطالعه و تحقیق صحیح می­‌توانید از خود و شریک­تان مراقبت کنید. به یاد داشته باشید، در روابط عاطفی با این اشخاص باید به استقلال شخصیتی و هویتی آنها احترام گذارید. همان طور که گفتیم افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی همواره با ترس از طرد شدن، دست و پنجه نرم می­‌کنند. پس، هرگز در بحث­‌های خود حتی به شوخی درباره طلاق یا رها کردن آنها صحبت نکنید. بسیاری از افراد مبتلا به این اختلال، در کودکی سوء استفاده جنسی را تجربه کرده‌­اند. بنابراین، در روابط جنسی نیز باید حداکثر کنترل و حمایت­گری را به کار ببرید. به یاد داشته باشید، یک رابطه عاطفی خوب ساختنی است و بدون تلاش راهی جز جدایی وجود ندارد.

    نحوه مراقبت از خود در رابطه با فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی

    یکی از چالش­‌های اصلی شما در رابطه با فرد مبتلا به شخصیت مرزی چگونگی مراقبت از خود است. در واقع، زندگی با این افراد بسیار پرهیجان و دارای بار روانی بالایی است. در صورتی که نتوانید احساسات و رفتارهای خود را به خوبی سازمان­دهی کنید، شما نیز دچار مشکلاتی خواهید شد. روزهایی وجود دارد که در رابطه عاطفی خود بسیار دچار شک و تردید می­‌شوید. در شرایط پیچیده سرخورده و ناراحت می­‌شوید. در همه این موقعیت‌­ها باید مهارت‌­های خودمراقبتی را به کار گیرید. کنترل خشم و تعیین مرزها از جمله این مهارت­‌ها هستند. سعی کنید، از مشورت­‌های متخصصین امر برای نحوه برخورد با اختلال شخصیت مرزی بهره گیرید و اعتنایی به راهکارهای افراد غیرمتخصص نکنید. لازم است ساعاتی را با خود به تنهایی سپری کنید و درباره آینده پیش رو­یتان فکر کنید. فرد مورد علاقه /همسر خود را در جریان افکار خود قرار دهید و مانند یک فرد بالغ با او رفتار کنید. به طور خلاصه، عشق و مراقبت دو بال اصلی سعادت زندگی و رابطه شما خواهند بود.

    مقاله پیشنهادی: 6 نشانه مهم اختلال شخصیت مرزی یا بوردرلاین

    چگونه با فرد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی رفتار کنیم؟

    در صورتی که رفتارهای آزارنده افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی کنترل نشوند، در شرایط حادی قرار می‌­گیرند. برای بهبود وضعیت فرد باید مثلث بیمار، شریک و درمان­گر به طور منسجمی شکل گیرد. به این معنا که رابطه فرد مبتلا به اختلال و خانواده او تحت نظارت مشاور باشد. این اختلال از سنین بزرگسالی شروع می­‌شود و بیشتر در زنان شایع است. گاهی اوقات رفتارهای پرخطر این قبیل افراد مانند رانندگی خطرناک و خودزنی به دیگران نیز آسیب زننده است. پس، شما به عنوان فردی که با بیمار در ارتباط هستید باید اصولی­ترین روش برخورد با اختلال شخصیت مرزی را اتخاذ کنید. مهم­ترین کارهایی که باید در برخورد با این افراد انجام دهید شامل موارد زیر است:

    استفاده از مشورت­‌های مشاور و روان­شناس متخصص

    نشانه‌­های این بیماری در برخی موارد بسیار پیچیده هستند و جز فرد متخصص اختلال شخصیت هیچ کس نمی‌­تواند بیماری را تشخیص دهد. مشاور با در نظر گرفتن شرایط بیمار و زندگی او درمان­‌های متفاوتی را به کار می­‌گیرد. با توجه به حساسیت بسیار بالای افراد مبتلا به اختلال شخصیت مرزی؛ جای هیچ اشتباهی نیست. پس مشاور و درمان­گر متخصص و باتجربه­‌ای را برای مشاوره گرفتن در مورد نحوه برخورد با اختلال شخصیت مرزی انتخاب کنید.

    امن نگه داشتن محیط خانه

    خانه مهم­ترین پناهگاه هر فردی است. شما باید محیط خانه را تا حد امکان آرام و دور از تنش نگه دارید. نظر فرد بیمار را در مورد مسائل مختلف خانوادگی جویا شوید. در هنگام بحث و مشاجره خانه را ترک نکنید و از او نیز بخواهید تا وقتی که آرام نشده است از خانه خارج نشود. اگر مادر یا همسر این افراد هستید مسئولیت شما در تامین امنیت خانواده بیشتر می­‌شود.

    گوش دادن به حرف­‌های بیمار

    گاهی اوقات تنها چیزی که فرد به آن نیاز دارد دو گوش شنوا و صبور است. افراد مبتلا به این اختلال بسیاری از احساسات و عواطف خود را در حرف­‌هایشان بروز می­‌دهند؛ حرف­‌هایی که شاید پرتنش به نظر برسند اما کاملاً واقعی هستند.

    ایجاد حس مثبت در بیمار

    نقاط قوت بیمار را بیابید و آنها را یادآور شوید. این موضوع کمک می‌­کند تا فرد شخصیت خود را بازیابد و اعتماد به نفس خود را ارتقاء دهد. بدین ترتیب، فرد با گذر زمان حس مثبت و بهتری را نسبت به خود تجربه می‌کند.

    تحریک نکردن بیمار در هنگام خشم

    یکی از مشخصه‌­های اختلال شخصیت مرزی پرخاشگری شدید و فورانی است. با درگیر شدن با بیمار و عصبانی شدن فقط شعله خشم او را بیشتر می­‌کنید. سکوت و آرامش بهترین روش در برخورد با عصبانیت فرد است.

    راهکارهای درمان اختلال شخصیت مرزی

    حتماً تا کنون متوجه شده­‌اید که این اختلال بسیار جدی است. برای درمان مناسب باید از همه ظرفیت­‌های خود و بیمار استفاده کنید. امروزه با توجه به شناخت بهتر بیماری، روش‌­های متعددی برای درمان به کار گرفته می­‎‌شود. در ادامه مطلب مهم­ترین این روش‌­ها را بررسی می­‌کنیم.

    مراجعه به روانشناس بالینی متخصص

    این روش امن­‌ترین راه برای یادگیری نحوه برخورد با اختلال شخصیت مرزی است. همانطور که در بخش­‌های قبلی اشاره کردیم استفاده از مشورت‌ها و راهنمایی­‌های یک متخصص شما را بسیار جلو می‌­اندازد. روان­درمانی و گروه‌­درمانی اولین راهکارهایی هستند که توسط روانشناس معرفی می‌­شوند.

    دارو درمانی

    داروهای مختلفی وجود دارند که برای کنترل و درمان اختلال شخصیت مرزی مصرف می­‌شوند. این داروها باید تحت نظارت متخصص روان­پزشک مصرف شوند. این داروها شامل داروهای ضد افسردگی، کاهش استرس و کنترل رفتارهای پرخاشگرانه هستند.

    رفتار درمانی دیالکتیکی (DBT)

    این درمان به افراد کمک می­کند تا بدانند باید چگونه عواطف خود را بروز دهند و رفتارهای آسیب­رسان را کاهش دهند. تکنیک­‌های این درمان شامل شناخت دقیقی از مسایل ذهنی،خودآرام‌­سازی و تمرکز بر حال است.

    رفتاردرمانی شناختی (CBT)

    در این روش تمرکز بر کشف باورها و افکار ریشه­‌ای فرد است. فرد مبتلا می­تواند از این شناخت عمیق برای اصلاح رفتارهای نادرست استفاده کند. رفتاردرمانی شناختی تعاملات شخص با دیگران را بهبود می­‌بخشد. کاهش خودآزاری و خودکشی از دستاوردهای مهم این روش درمانی هستند.

    جمع‌­بندی

    اختلال شخصیت مرزی یکی از حساس­‌ترین و مهم­ترین اختلالات روانی است. این اختلال تحت تاثیر عواملی مانند طلاق والدین، مشکلات روانی و شرایط بد محیطی تشدید می­‌شود. اطرافیان نقش مهمی در پیشگیری و درمان این بیماری دارند. بنابراین، اگر فردی در دوستان، خانواده یا همکاران شما درگیر این اختلال است؛ شما مسئولیت مهمی در قبال آنها دارید. اگر به دنبال کسب اطلاعات دقیق در مورد نحوه برخورد با اختلال شخصیت مرزی هستید، باید گفت این مقاله راهنمای جامعی در این خصوص است. همچنین، شما می‌توانید از راهنمایی دکتر مهدی امینی، روانشناس بالینی و متخصص تشخیص و درمان اختلال شخصیت در این باره کمک بگیرید.

    خدمات آنلاین مشاوره اختلال شخصیت

    میانگین امتیازات ۵ از ۵
    از مجموع ۳۶ رای
    به اشتراک گذاری:

    دیدگاه‌ خود را بنویسید

    نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *