شاید شما هم جزو آن دسته از افرادی باشید که به دنبال تغییر و تحول در زندگی خود هستند، اما هرچه تلاش میکنند نمیتوانند موفق شوند. این امر قطعاً فقط به خاطر تنبلی، مشغله زیاد، نداشتن تجربه و هوش پایین نیست، چرا که در بسیاری از افراد علیرغم تلاشهای پیاپی باز هم تغییری در زندگی اتفاق نمیافتد. اگر دنبال دلیل عدم موفقیت در زندگیتان هستید و احساس میکنید یک جای کار میلنگد، بد نیست با این مقاله همراه ما باشید. در این مقاله سعی داریم مفهوم تله ذهنی یا طرحواره را توضیح داده و تشریح کنیم که چگونه تلههای ذهنی ما را گیر انداخته و باعث بروز مشکلات تکراری در زندگیمان میشوند.
تعریف تلههای ذهنی
تلههای ذهنی که به آنها طرحوارههای ذهنی یا طرحوارههای ناسازگارانه هم گفته میشود در واقع الگوهای فکری، احساسی یا رفتاری هستند که از دوران کودکی در فرد شکل گرفته و در تمامی موقعیتها و جنبههای مختلف زندگی همراه وی میباشند. تلههای ذهنی بر اساس تجربیاتی که فرد در کودکی، در محیط خانه و در تعامل با اعضای خانواده داشته ـ و در برخی موارد بر اساس ژنتیک ـ شکل میگیرند. بطور کلی، تلههای ذهنی با تاثیر فراگیری که بر نحوه فکر کردن، احساس کردن و عمل کردن ما دارند، تمامی جنبههای زندگی ما را تحتالشعاع خود قرار میدهند. به طور طبیعی اگرچه تلههای ذهنی موجب آمادگی ذهن برای واکنش به محیط در فرد میشوند، اما گاهی به دلیل ماهیت افراطی و سوگیرانهای که پیدا میکنند ممکن است باعث آشفتگی فرد شده و وی را در روابط، افکار و احساسات منفی تکراری و آسیبزننده گرفتار کنند. پس تلههای ذهنی در عین حالی که میتوانند سازگارانه باشند، ممکن است به صورت مخرب درآمده و یک حالت افراطی و ناسازگانه به خود بگیرند.
تلههای ذهنی چه ویژگیهایی دارند؟
اگرچه تلههای ذهنی انواع مختلفی دارند اما همگی دارای شباهتهای اساسی و بنیادین با یکدیگر دارند. این شباهتها شامل موارد زیر هستند:
- اغلب تلههای ذهنی در کودکی شکل میگیرند.
- تلههای ذهنی روی اغلب جنبههای زندگی فرد از جمله روابط، عزت نفس، مسائل کاری و غیره تأثیر منفی دارند.
- تلههای ذهنی، ماهیت آسیبزننده دارند.
- طرحوارههای ذهنی خلق فرد را تحت تأثیر قرار میدهند و در طول زمان ممکن است باعث بروز اضطراب، افسردگی و بیثباتی در فرد شوند.
- تلههای ذهنی تکرار شونده هستند و در موقعیتهای مختلف، احساسات و رفتارهای تکراری را در فرد برمیانگیزند.
- طرحوارهها اغلب، مغایر با واقعیت هستند و تصویر سیاه و سفیدی از زندگی در ذهن فرد ایجاد میکنند.
- تلههای ذهنی فرد را مستعد تجربه هیجانات منفی میکنند.
- تلههای ذهنی ریشهدار و عمیق بوده و تاثیر پایداری در زندگی فرد دارند.
تلههای ذهنی چگونه شکل میگیرند؟
طبق شواهد علمی موجود، در شکلگیری تلههای ذهنی، هر دو عامل ژنتیک و محیط دخیل هستند. اما به نظر میرسد، نقش محیط بسیار پررنگتر باشد. در واقع فرض بر این است که تلههای ذهنی، عمدتاً از رفتاری که والدین یا همسالان با ما با داشتند، نشأت میگیرد. رفتاری که در کودکی با ما شده، نحوهی توجهی که به نیازهای ما شده و شکل ارتباطی که اطرافیان با ما داشتهاند؛ همه و همه در شکلگیری تلههای ذهنی مؤثرند. بطور کلی چندین عامل محیطی زیر میتوانند در شکلگیری تلهها یا طرحوارهها نقش کلیدی داشته باشند:
- بزرگ شدن در محیطی مملو از فقدان، بی ثباتی و احساس عدم امنیت؛ افرادی که یکی از اعضای خانواده یا یکی از عزیزان خود را در کودکی به دلیل فوت از دست میدهند، یا به دلیل سفر، بیماری و غیره مدتی تنها میمانند، ممکن است همیشه یک احساس فقدان و ناامنی داشته باشند.
- داشتن والدین سو استفاده گر یا والدین بی توجه؛ والدینی که نسبت به کودک و نیازهای او بی توجه هستند و نیازهای خودشان را در اولویت میگذارند ممکن است به شکلگیری تلههای ذهنی در کودک کمک کنند.
- داشتن والدین متوقع و والدین همیشه ناراضی نیز یکی از عوامل ایجاد تلههای ذهنی است.
- وجود مشاجره و دعوای همیشگی در محیط خانواده نیز میتواند به شکلگیری تلهها منجر شود.
- زندگی با والدینی که بیش از حد حمایت کننده هستند و به کودک اجازهی عمل مستقلانه نمیدهند موجب شکلگیری برخی تلهها میشود.
انواع تلههای ذهنی کداماند؟
بر اساس نظریه طرحوارهدرمانی جفری یانگ (Jeffrey E. Young)، هجده طرحواره ناسازگارانه یا تله ذهنی معرفی شده است. با توجه به اهمیت تاثیرگذاری که این تلهها بر ذهن دارند، یازده طرحواره یا تله ذهنی به عنوان تلههای ذهنی مهم انتخاب شدهاند که به ترتیب اولویت به توضیح آنها پرداخته میشود.
- تلهی ذهنی رهاشدگی
طرحواره یا تله ذهنی رهاشدگی این فکر و احساس ناخودآکاه را در فرد ایجاد میکند که ممکن است کسانی که دوستشان دارد را به خاطر مرگ، عدم وفاداری و غیره از دست بدهد. چنین افرادی مدام فکر میکنند که در نهایت به تنهایی و بی پنهایی دچار میشوند.
- تلهی ذهنی بیاعتمادی
تلهی ذهنی بیاعتمادی نوعی الگوی فکری است که در آن فرد مدام در این ترس به سر میبرد که مبادا دیگران به او صدمه بزنند، به او نارو بزنند و دروغ بگویند. چنین تلهی ذهنی باعث میشود فرد مدام از دیگران کنارهگیری کند و به گونه افراطی از صمیمی شدن بترسد.
- تلهی ذهنی وابستگی
فردی که تلهی ذهنی وابستگی دارد مدام احساس میکند که برای انجام کارهایش به دیگران نیازمند است و بدون کمک دیگران قادر نخواهد بود از پس خودش بربیاید.
- تلهی ذهنی محرومیت هیجانی
افرادی که طرحواره محرومیت هیجانی را دارند، احساس میکنند به اندازهی کافی دوست داشته نمیشوند و اطرافیانشان آنها را درک نمیکنند و هنگام سختی و مشکلات کسی حاضر نیست به آنها کمک کند.
مقاله پیشنهادی: طرحواره درمانی چیست و چه کاربردی دارد؟
- تلهی ذهنی طرد اجتماعی
افرادی که این تلهی ذهنی را دارند، حس میکنند با دیگران متفاوت هستند، در گروههای مختلف اجتماعی خود را متعلق به آن گروه و اجتماع نمیدانند و تمایل به انزوا دارند.
- تلهی ذهنی نقص و شرم
این تلهی ذهنی، این احساس را به فرد میدهد که یک عیب یا ایراد اساسی دارد و احساس ارزشمندی و دوست داشتنی بودن نمیکند.
- تلهی ذهنی شکست
افرادی که تلهی ذهنی شکست دارند، حتی در صورت به دست آوردن موفقیتها و دستاوردهای قابل توجه، از درون احساس شکست و حقارت میکنند. این افراد به طور کلی نسبت به شکست، انتقاد و تحقیر شدن بسیار حساس و آسیب پذیر هستند.
- تلهی ذهنی اطاعت
افرادی که این تلهی ذهنی را دارند، همواره سعی در برآوردن نیازها و خواستههای دیگران دارند و نیازهای دیگران را نسبت به نیازهای خودشان در اولویت قرار میدهند.
- تلهی ذهنی استحقاق
افرادی که این طرحواره را دارند، فکر میکنند نسبت به سایر افراد، برتری و امتیاز ویژهای دارند، در نتیجه باید همه چیز مطابق میل آنها باشد و تمامی افراد، مطابق میل و خواستهی او عمل کنند.
- تلهی ذهنی معیارهای سختگیرانه
افرادی که تلهی ذهنی معیارهای سختگیرانه را دارند، در همهی جنبههای زندگی خود معیارها و ملاکهای سفت و سختی دارند و اهمیت زیادی به پول، موفقیت، زیبایی، موقعیت اجتماعی و سایر مسایل زندگی میدهند و برای به دست آوردن آنها هرکاری میکنند.
- تلهی ذهنی آسیبپذیری
این طرحواره، با این احساس همراه است که دنیا جای ناامنی است و فرد مدام نگرانی و انتظار بروز فاجعه و یک اتفاق ناگوار در زندگی را دارد.
خدمات آنلاین مشاوره اختلال شخصیت
آیا تلههای ذهنی قابل تغییر هستند؟
با توجه به اینکه طرحوارهها یا تلههای ذهنی از زمان کودکی شکل گرفته، روی تمامی جنبههای زندگی ما تأثیر داشته و نفوذ زیادی روی تمامی کارها، انتخابها، روابط و احساساتمان دارند؛ از این رو تغییر آنها کار دشوار و زمانبری به نظر میرسد. اما با کمک گرفتن از یک متخصص و رواندرمانگری که طرحوارهها را میشناسد، میتوان در مسیر درمان و تغییر تلههای ذهنی قرار گرفت. در فرایند طرحوارهدرمانی، اولین و مهمترین قدم در تغییر تلههای ذهنی شناخت دقیق آنهاست. آگاهی از اینکه کدام طرحواره یا تلهی ذهنی روی رفتارهای ما اثر میگذارد بینش شگرفی به ما میدهد و کار را برای تغییر تلههای ذهنی راحتتر میکند. به کمک طرحوارهدرمانگر، درد و رنجی که ناشی از تلهی ذهنی ما است و از کودکی همراه خود داشتهایم را حس میکنیم و با خودمان و احساساتمان همدلی میکنیم. در واقع، آگاهی و ارتباط با منشأ و ریشهی تلههای ذهنی، همدلی و پذیرش رنجی که در آن هستیم؛ مقدمهای برای تغییر و به دست آوردن بینش جدید و دستیابی به روشهای جدید و جایگزین برای فکر کردن، احساس کردن و رفتار است.
چگونه میتوانیم از تله های ذهنی خود آگاه شویم؟
تلههای ذهنی به دلیل عمق و نفوذی که در باورها، افکار و احساسات ما دارند، به سختی قابل تشخیص و شناسایی هستند. توجه کردن به شکستهای عاطفی، مشکلات ارتباطی، ناراحتیها، مشکلاتی که به نظر میرسد مدام در موقعیتهای مختلف برای ما تکرار میشوند و علی رغم تلاش زیاد موفق به حل آنها نبودهایم، میتوانند به ما در شناسایی طرحوارهها یا تلههای ذهنیمان کمک کنند. علاوه بر این، استفاده از پرسشنامههای گوناگون بررسی طرحوارهها، مثل پرسشنامهی ۲۲ آیتمی که جفری یانگ (مبدع طرحوارهدرمانی) آن را طراحی کرده است نیز میتواند در شناسایی تلههای ذهنی کمک کننده باشد. این پرسشنامه با بررسی ابعاد مختلف شخصیت، طرحوارههای ناسازگار افراد را مشخص میکند و نتایج پرسشنامه وجود مشکل در هر یک از تلههای ذهنی را نشان میدهد که البته به تفسیر و بررسی یک متخصص روانشناسی بالینی مسلط به طرحوارهدرمانی نیاز دارد.
آیا طرحواره درمانی با هدف تغییر تلهها از طریق آنلاین امکان پذیر است؟
به دلیل شرایط زندگی امروزی، صرفهجویی در زمان و هزینه و سهولت دسترسی؛ مشاورهی تلفنی و آنلاین سالهاست که در کنار مشاورهی حضوری یکی از روشهای مطلوب مشاوره و درمان محسوب میشود. طوری که امروزه افراد بسیاری خدمات مشاوره آنلاین را به دلیل مزایایی که دارد، بر دیگر روشها ترجیح میدهند. طرحواره درمانی، به مانند سایر روشهای رواندرمانی، میتواند به صورت آنلاین و تلفنی انجام شود. تخصص و مهارت تراپیست در زمینه طرحوارهدرمانی و تسلط او به طرحوارهها و شیوههای تغییر آنها، در کنار مهارت جلب اعتماد و برقراری ارتباط با مراجع در اثر گذاری طرحواره درمانی، چه به صورت حضوری و چه به صورت آنلاین، تعیین کننده است.
نتیجهگیری
در این مقاله سعی شد تا یک مرور اجمالی در مورد طرحوارهها یا تلههای زندگی داشته باشیم. در کنار تعریف تلههای زندگی، شما با انواع طرحوارهها یا تلههای زندگی آشنا شدید. در ادامه به این نکته اشاره شد که اگرچه تلههای ذهنی از ماهیتی عمیق و ریشه دار برخوردار هستند، اما با شروع طرحوارهدرمانی میتوان نسبت به تغییر آنها اقدام کرد. برای اینکه فرایند طرحواره درمانی موفقیتآمیز باشد بهتر است درمان توسط یک تراپیست آموزش دیده و خبره در زمینه طرحوارهدرمانی انجام شود.
سوالات متداول
1-طرحوارهدرمانی برای چه کسانی مناسب است؟
طرحواره درمانی برای افرادی که از یک احساس نگرانی، ترس یا عدم رضایت از زندگی رنج میبرند که به صورت مزمن درآمده، و نیز کسانی که با اختلالات شخصیتی، فوبیا، افسردگی، اضطراب، اختلال خوردن و سایر مسائل روانی مقاوم به درمان دست و پنجه نرم میکنند، میتواند مفید باشد.
2- معمولاً فرایند طرحوارهدرمانی چقدر طول میکشد؟
مدت زمان لازم برای طرحوارهدرمانی بر اساس نوع طرحوارهها، تعداد طرحوارههای فعال در فرد و شدت مشکلاتی که این طرحوارهها برای فرد ایجاد کردهاند، ممکن است از فردی به فرد دیگر متفاوت باشد. اما با توجه به اینکه طرحوارهدرمانی یک رویکرد درمانی میان مدت محسوب میشود، برای انجام آن به حداقل شش ماه تا دو سال زمان نیاز است.
3- برای انجام طرحواره درمانی چند بار در هفته باید مراجعه کنم؟
طرحوارهدرمانی یکی از انواع رفتاردرمانیشناختی محسوب میشود، لذا به مانند این رویکرد درمانی برای انجام طرحوارهدرمانی لازم است مراجع یک بار در هفته مراجعه کند. ممکن است در خاتمه درمان فاصله جلسات به تشخیص طرحوارهدرمانگر بیشتر شود.
4- آیا بدون مراجعه به تراپیست میتوان تلههای ذهنی یا طرحوارهها را تغییر داد؟
اگرچه طرحوارهدرمانی یک رویکرد درمانی انعطافپذیر است، اما به دلیل ماهیت ناخودآگاهی که طرحوارهها پیدا کردهاند ممکن است شناسایی آنها بدون کمک گرفتن از تراپیست طرحوارهدرمانی کاری دشوار، اضطرابآور و زمانبر باشد. پس وارد شدن به فرایند طرحوارهدرمانی به شما کمک میکند که در کنار تراپیست مجرب، با سرعت و سهولت بیشتری نسبت به تغییر طرحوارهای خود اقدام کنید و در این مسیر احساس آرامش بیشتری داشته باشید.